Zonnebloemen zaaien

Zonnebloemen zaaien is makkelijk en leuk. Het zijn prachtige zomerse bloemen voor op een veld, in een border of voor kinderen om op te kweken. Ze zijn ook favoriet bij vlinders en bijen en zonnebloemen maken aan het einde van de bloeiperiode zonnebloempitten die dan weer favoriet zijn bij vogels.

De zonnebloemen die wij verkopen zijn de klassieke bloemen met het bruine hart van het soort Helianthus annuus. We hebben verschillende maten en kleuren (cultivars). De hoogte verschilt per cultivar, onze normale zonnebloemen worden zo’n 1,20 tot 2,50 meter hoog, onze speciale laagblijvende zonnebloemen worden niet hoger dan een meter. Of wat dacht je van de kleine zonnebloem die maar 40 cm hoog wordt?

Bekijk hier alle zonnebloemzaden die wij verkopen.

Onze hoge zonnebloem, inclusief bezoekende hommel

De beste plek voor zonnebloemen zaaien

Zaai zonnebloemzaden op 40 cm afstand van elkaar. Je kan ook 3 zaden dichtbij elkaar zaaien en later de zwakste verwijderen. Zonnebloemen lenen zich ook goed voor het opkweken in kweekbakjes en later buiten uitplanten.

Zonnebloemen houden van veel zon en een vruchtbare bodem. Vooral als je een goede hoogte wilt bereiken is goede voeding belangrijk. Kies daarom vruchtbare grond. Verder is volle zon erg belangrijk, neem een stukje grond dat de hele dag of een groot deel van de dag goed in de zon ligt.

Als zonnebloemen erg hoog worden, kunnen ze ook kwetsbaar worden om om te vallen. Een veld vol zal hier minder last van hebben omdat de andere zonnebloemen de wind tegenhouden. Als je de zonnebloemen los laat groeien op een plek waar de wind vrij spel heeft kan je ze ondersteunen met een bamboe stok.

Zaaiperiode voor zonnebloemen

Je kan zonnebloemen het hele jaar door in huis zaaien als je ze daar ook wilt houden. Als je wilt voorzaaien in een pot in huis of in een kas, dan kan dat bijvoorbeeld in maart. Als de planten groot genoeg zijn kan je ze vanaf april of mei ook buiten in de volle grond plaatsen. Buiten kunnen de zaden gezaaid worden vanaf eind maart tot en met begin juni. De zonnebloem zal hetzelfde jaar nog bloeien.

laagblijvende zonnebloemen

Een veld zonnebloemen inzaaien

Wil je een groot veld met zonnebloemen? Dan wordt het stuk voor stuk inzaaien van de zaden lastig. Ga dan als volgt te werk: Ploeg de grond om tot 25 cm diepte. Laat het enkele dagen drogen en frees de grond dan. Zaai vervolgens de zonnebloemzaden uit, reken ongeveer 2 gram per m2 voor grote zonnebloemen en 1 gram per m2 voor laagblijvende zonnebloemen. Dit verschil komt door het aantal zaden per gram van elk soort, de grotere zonnebloem heeft ook grotere zaden.

Bedek de zaden na het zaaien met grond of laat het walsen. Dan druk je automatisch de zaden de grond in. Bedekken met zo’n 1 à 2 cm grond is het beste want zonnebloempitten zijn gevoelig voor vogelvraat.

Zonnebloemen doen het op elk type grond goed, maar het beste is een beetje zure grond, een pH tussen de 6.0 en 7.5. Als je niet weet wat voor grond je hebt, geen probleem! Op de meeste soorten grond doen zij het prima, pas als je de wedstrijd van hoogste zonnebloem wilt winnen worden de details belangrijk.

Grote zonnebloem

Zonnebloemzaden kopen

In onze webwinkel kan je zaden van de zonnebloem kopen. Bekijk hier alle zonnebloemen bij elkaar.

Ga met deze links direct naar de bestelpagina:

Dit is de miniatuur zonnebloem Helianthus debilis. Het is een ander soort dan de bekende zonnebloem. De plant wordt groot maar krijgt kleinere bloemen en vaak meerdere per steel.