Sneeuwkleed zaaien

Sneeuwkleed heeft haar naam gekregen doordat zij bloeit als een laagje witte bloemetjes over de grond. Zij bedekt de grond goed en bloeit met hele kleine witte bloemen. De bloeitijd is ook nog eens mooi lang. Het is ideaal om de grond bij perkjes te benutten. In potten, rotstuintjes en geveltuintjes doet sneeuwkleed het ook erg goed.

De Latijnse naam was vroeger Alyssum, veel mensen kennen haar nog onder die naam, maar tegenwoordig is dit veranderd naar Lobularia maritima. Van nature komt dit soort voor in het Mediterraans gebied.

Sneeuwkleed

Uiterlijk van sneeuwkleed

Sneeuwkleed wordt ongeveer 10 tot 15 cm hoog. Het heeft kleine langwerpige donkergroene blaadjes die je bijna niet ziet tussen alle sneeuwwitte bloempjes. De bloempjes hebben vier kleine kroonbladeren en een geel-groen hartje. Ze ruiken lekker.

Sneeuwkleed bloempjes van dichtbij
sneeuwkleed
Sneeuwkleed, wit

Sneeuwkleed zaaien

Zaai sneeuwkleed in de volle grond van de tuin in april, mei of juni. Je kan ook al eerder beginnen in huis of in een kas, zaai dan in maart of april. Verplant de plantjes naar buiten in mei. Zaai de zaadjes spaarzaam uit, de zaden zijn erg klein maar groeien wel allemaal uit tot een plantje. Geef ze dus een beetje de ruimte. Druk de zaden aan zodat ze een beetje in de grond zitten, bedek de zaden niet. Het is namelijk een lichtkiemer.

De bloei begint ongeveer 8 weken na het zaaien. Als je de plantjes na de bloei afknipt kan zij soms nogmaals gaan bloeien in hetzelfde jaar.

Sneeuwkleed heeft graag veel zonlicht. Als het in de schaduw groeit bloeit het niet meer zo goed en spreid zich meer uit waardoor je geen dicht begroeit stukje krijgt. Op zich doet de plant het nog steeds goed. Een plekje die maar een paar uur per dag direct zonlicht krijgt is ook goed voor sneeuwkleed. Droogte is niet echt een probleem voor dit soort als het niet te lang duurt. Continue natte voeten zorgt ervoor dat dit plantje afsterft.

Sneeuwkleed is eenjarig, dat wil zeggen dat het al bloeit in het jaar van zaaien. Je ziet het wel elk jaar terug, want het is een winterhard plantje en zij zaait zichzelf ook uit.

Sneeuwkleed in geveltuintje

Zaden bestellen van sneeuwkleed

Bij ons kan je sneeuwkleed zaden bestellen: sneeuwkleed wit. De zaadjes zijn klein en licht met een oranje-bruine kleur. Er zitten 2500 zaadjes in 1 gram.

Lobularia maritima – sneeuwkleed