Vlas kweken in een hobbytuin kan heel goed. Het is een makkelijke plant die weinig eisen stelt aan de grond. Het bloeit rijk en met hele mooie bloemen. Lees hier hoe je zelf vlas in de tuin kan zaaien.

Bloeiende vlas
Bloeiende vlas

In Nederland werd vlas in de landbouw veel geteeld om linnen van te maken en om olie uit de zaden te persen. Tegenwoordig zie je het niet meer zoveel. Toch wordt het nog wel gekweekt. Bijen komen massaal af op een weide vol bloeiend vlas. Erg mooi om te zien.

De vlasplant wordt niet zo hoog, ze krijgt een hoogte van 30 tot 50 cm. Bijen bezoeken de bloem graag.

Wij verkopen de zaden van de eenjarige vlas Linum usitatissimum.

Vlas zaaien

Vlas doet het goed op ongebruikte stukjes grond, in bermen of op een veldje. Het is al snel goed. Vlas houdt in ieder geval van veel zon. De grond mag ook niet te nat blijven, hoewel iets natte kleigrond prima is. De voeding of samenstelling van de grond maakt minder uit, hoewel vlas het beter doet met iets voedselrijke grond en juist slecht op grond met erg veel stikstof.

Voor productie van vlaszaad of vlasvezel wordt zo’n 12 gram per vierkante meter gezaaid. Als je vlas gewoon voor het plezier zaait dan kan je ook met minder toe. Vlaszaad bevat 125 zaden per gram.

Zaaiperiode en bloeiperiode

Voor productie in de landbouw werd in vroegere tijden de vlas altijd gezaaid op 21 april. Dat is de 100e dag van het jaar. Voor in de tuin komt het allemaal niet zo nauw, en kan je zaaien in april of mei. Op zich kiemt vlas al heel vroeg, bij 3 à 4° C, maar de jonge planten zijn vorstgevoelig. Daarom is zaaien in april of mei beter dan eerder in het seizoen.

De bloei van vlas is in juni en juli.

Vlas zaden bestellen

Je kan zaden van de blauwe eenjarige vlas bestellen in de webwinkel. Je kan kiezen voor een klein zakje of een grootverpakking van een halve kilo vlas.

Vlas in bloei