Vlas zaaien en kweken

Vlas kweken in een hobbytuin kan heel goed. Het is een makkelijke plant die weinig eisen stelt aan de grond. Het bloeit rijk en met hele mooie bloemen. Lees hieronder hoe je zelf vlas in de tuin kan zaaien. Dit artikel gaat alleen maar over het eenjarige vlas Linum usitatissimum.

Uiterlijk en historie

In Nederland werd vlas in de landbouw veel geteeld om linnen van te maken en om olie uit de zaden te persen. Tegenwoordig zie je het niet meer zoveel. Toch wordt het nog wel gekweekt, vooral om de historie levend te houden en voor bijen en andere insecten. Bijen komen massaal af op een weide vol bloeiend vlas. Erg mooi om te zien.

De vlasplant wordt niet zo hoog, ze krijgt een hoogte van 30 tot 70 cm, meestal ongeveer 50 cm.

Er zijn verschillende soorten vlas. Wij verkopen de zaden van de eenjarige vlas Linum usitatissimum met lichtblauwe bloemen. Bekijk het product hier in de webwinkel. Dit is de meest bekende vlas en de vlas die gebruikt wordt voor lijnzaad en linnen. Er bestaat ook vlas met rode bloemen, deze wordt alleen voor de sier gekweekt. Deze verkopen wij ook: zie Rode Vlas.

Vlas in bloei – Linum usitatissimum

Vlas zaaien

Vlas (Linum usitatissimum) doet het goed op ongebruikte stukjes grond, in bermen of op een veldje. Het is al snel goed. Vlas houdt in ieder geval van veel zon. De grond mag ook niet te nat blijven, hoewel iets natte kleigrond prima is. De voeding of samenstelling van de grond maakt minder uit, hoewel vlas het beter doet met iets voedselrijke grond en juist slecht op grond met erg veel stikstof.

Voor productie van vlaszaad of vlasvezel wordt zo’n 12 gram per vierkante meter gezaaid. Als je vlas gewoon voor het plezier zaait dan kan je ook met minder toe. Vlaszaad bevat 125 zaden per gram.

Zaaiperiode en bloeiperiode

Voor productie in de landbouw werd in vroegere tijden de vlas altijd gezaaid op 21 april. Dat is de 100e dag van het jaar. Voor in de tuin komt het allemaal niet zo nauw, en kan je zaaien in april of mei. Op zich kiemt vlas al heel vroeg, bij 3 à 4° C, maar de jonge planten zijn vorstgevoelig. Daarom is zaaien in april of mei beter dan eerder in het seizoen. Zaaien in juni kan ook nog net.

Zaai op omgespitte zwarte grond waar niets meer groeit. Bedek de zaden met ongeveer 0,5 cm aarde. Als het een groot gebied is kan je het ook walsen, dan druk je de zaden de grond in.

De bloei van vlas is in juni en juli. Elke bloem bloeit maar 1 dag, maar er komen veel bloemen aan één plant.

Vlas in bloei

Vlas zaden bestellen

Je kan zaden van de blauwe eenjarige vlas bestellen in de webwinkel. Je kan kiezen voor een klein zakje of een grootverpakking van een halve kilo vlaszaden om te zaaien. Daar kan je pas echt een groot veld mee inzaaien!
Onze rode vlas, dat is een ander soort die niet kruist met de blauwe, vind je hier.

roodbloeiende vlas – Linum rubrum