Het zaaien van de zaden is heel eenvoudig. Bij elk soort bloem staat in de beschrijving in de webshop hoe u deze zaden moet zaaien. Sommige soorten hebben nog extra informatie op een aparte pagina (zie lijst hieronder hier). Hier vindt u een algemene beschrijving over het zaaien van bloemenzaden.
Wij hebben ook een handige zaaiwijzer om te zien in welke maand een bepaald soort gezaaid mag worden: zaaiperiode wijzer.
Zaaien in de volle grond
Het beste kan je de zaden op kale grond zaaien. Schoffel de grond dus volledig om, zodat er geen andere planten of gras groeit. Maak de grond goed los en waterdoorlatend. Kies een soort plant dat past bij het grondtype dat je in de tuin hebt. Voor bloembakken en borders kan je natuurlijk zelf een grondsoort kiezen om hier te gebruiken.
Strooi de zaden uit over de grond. Sommige zaden mogen niet afgedekt worden omdat ze onder invloed van licht kiemen, maar de meeste grotere zaden doen het beter als je een klein laagje aarde over hen uitstrooit. Een halve centimeter is al genoeg. Hoe kleine het zaadje hoe minder aarde er overheen moet. Zaai niet teveel zaden per vierkante meter: Denk er goed om dat ieder zaadje kan uitgroeien tot een plant. Strooi de zaden dus niet te dicht bij elkaar om concurrentie te voorkomen. Vooral bij mengsels is te dicht zaaien niet goed, hierdoor gaan de verschillende soorten planten elkaar verdringen en krijg je dat één de overhand krijgt. Voor onze mengsels geldt: 1 gram per vierkante meter. Bij andere soorten staat dit beschreven bij de instructies. Bij elk soort geldt dat meer zaaien niet meer bloemen oplevert, vol is vol. Bij teveel zaad per vierkante meter heb je dus een minder goed resultaat van de gekochte zaden.
Kiemen in huis, later overplanten naar de tuin
Sommige zaden doen het beter als je ze eerst in huis opkweekt tot kleine plantjes. Daarna kan je de plantjes in de tuin poten. In de kwetsbare periode van het uitgroeien van zaadje tot mini-plantje bescherm je de plant dan in huis tegen kou, insecten, slakken, vogels en te weinig water. Het is zeker niet verplicht om voor te zaaien, direct in de volle grond zaaien wil ook voor elk soort dat wij verkopen. Zaaien in pot doe je zo:
Neem een bakje en doe hier potgrond in. Plaats de zaadjes hier in met een klein afstandje tussen elkaar. Maak de aarde nat, maar zorg ervoor dat er geen water in blijft staan. Dek het bakje af met huishoudfolie of een doorzichtige plastic deksel. Dit afdekken houdt de aarde vochtig. Er moeten wel enkele luchtgaatjes aanwezig zijn. Plaats het bakje op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht omdat dit de temperatuur in het bakje heel erg kan doen oplopen. Als de plantjes groot genoeg zijn, zo’n 5 cm hoogte, kan je ze heel voorzichtig uitgraven en in de tuin poten. Als je één plantje per potje hebt kan je ze uiteraard ook in zijn geheel buiten zetten. Kies voor een stuk grond die volledig omgeschoffeld is en waar geen andere planten of gras groeien. Zorg bij het poten voor een goede afstand tussen de plantjes, zodat ze alle ruimte hebben om te groeien. Per soort verschilt de afstand, hoe groter de plant wordt hoe meer ruimte er nodig is.
Verzorging
Qua verzorging van de geplante zaden of planten hoef je weinig te doen. Zorg in extreem droge periodes voor wat extra water voor de planten die in de volle grond staan. Als het normaal weer is dan is dit niet nodig. Planten in bloembakken en bloempotten hebben wat meer aandacht nodig, als de grond droog wordt moet je hen water geven.
Hoe groter en ouder de plant is, hoe minder verzorging zij nodig heeft. Jonge planten zijn gevoeliger voor droogte of teveel nattigheid, voor parasieten en voor het weer. Planten die in de volle grond staan zijn minder gevoelig dan planten die in een pot of bak staan, omdat de ruimte in de pot of bak beperkt is. Het is dus al snel te droog of te nat, of er is te weinig voeding. Anderzijds is bij goede verzorging een pot of bloembak makkelijker, omdat hier geen onkruidzaden aanwezig zijn en je precies weet hoeveel water en voeding er gegeven wordt.
Controleer de planten zo nu en dan op de aanwezigheid van bladluis of andere schadelijke insecten. Een paar beestjes is niet erg, maar een plaag kan je het beste bestrijden, bijvoorbeeld met biologische middelen of door de aangetaste delen te verwijderen. Natuurlijk kan je een veldje bloemen gewoon laten voor wat het is, de bladluis wordt gegeten door andere insecten welke weer gegeten worden door vogels.
Soortenlijst met zaaitips
Klik op een soort om te lezen hoe u deze kunt zaaien. Staat een soort er niet bij? Bij elk product in de webwinkel staan ook zaai-instructies.
- Weidebloemen, bloemenmix voor bijen, MegaMix zomerbloemen en andere mengsels zaaien
- Korenbloemen zaaien
- Klaproos zaaien
- Slaapmutsje zaaien
- Goudsbloemen zaaien
- Oost-Indische kers zaaien
- Cosmea zaaien
- Zonnebloemen zaaien
- Stokrozen zaaien
- Lupine zaaien
- Vlas zaaien
- Duizendschoon zaaien
- Ridderspoor zaaien
- Peterselie zaaien
- Judaspenning zaaien
- Bordermix inzaaien
- Dille zaaien
- Tuinkers zaaien
- Alfalfa kiemgroente kweken
- Afrikaantje zaaien
- Zinnia zaaien
- Juffertje-in-het-groen zaaien
- Muurbloem zaaien
- Teunisbloem zaaien
- Slaapbol / Bolpapaver zaaien
- Groot Kaasjeskruid zaaien
- Damastbloem zaaien
- Bijenvoer – Phacelia tanacetifolia
- Koriander kweken
- Komijn zaaien
- Lavendel zaaien
- Komkommerkruid (borage) zaaien
- Bolderik zaaien
- Sneeuwkleed zaaien
- Slangenkruid (Echium)
- Groenbemesters zaaien
- Koekruid (Zeepkruid) zaaien
- Kokardebloem zaaien
- Citroenmelisse zaaien
- Klavers zaaien – rode klaver, witte klaver en incarnaatklaver
- Cichorei zaaien
- Zaaiperiode wijzer