Het zaaien van de zaden is heel eenvoudig. Bij elk soort bloem staat in de beschrijving in de webshop hoe u deze zaden moet zaaien. Sommige soorten hebben nog extra informatie op een aparte pagina (zie lijst hieronder). Hier vindt u een algemene beschrijving over het zaaien van bloemenzaden.

Wij hebben ook een handige zaaiwijzer om te zien in welke maand een bepaald soort gezaaid mag worden: zaaiperiode wijzer.

Zaaien in de volle grond

Het beste kan je de zaden op kale grond zaaien. Schoffel de grond dus volledig om, zodat er geen andere planten of gras groeit. Maak de grond goed los en waterdoorlatend. Kies een soort plant dat past bij het grondtype dat je in de tuin hebt. Voor bloembakken en borders kan je natuurlijk zelf een grondsoort kiezen om hier te gebruiken.

Strooi de zaden uit over de grond. Sommige zaden mogen niet afgedekt worden omdat ze onder invloed van licht kiemen, maar de meeste zaden doen het beter als je een klein laagje aarde over hen uitstrooit. Denk er goed om dat ieder zaadje kan uitgroeien tot een plant. Strooi de zaden dus niet te dicht bij elkaar! Hierdoor gaan de planten elkaar verdringen en krijg je minder goed resultaat van de zaden.

Korenbloemen

Kiemen in huis, later overplanten naar de tuin

Sommige zaden doen het veel beter als je ze eerst in huis opkweekt tot kleine plantjes. Daarna kan je de plantjes in de tuin poten. In de kwetsbare periode van het uitgroeien van zaadje tot mini-plantje bescherm je de plant dan in huis tegen kou, insecten, vogels en te weinig water.

Neem een bakje en doe hier potgrond in. Plaats de zaadjes hier in met een klein afstandje tussen elkaar. Maak de aarde nat, maar zorg ervoor dat er geen water in blijft staan. Dek het bakje af met huishoudfolie of een doorzichtige plastic deksel. Dit houdt de aarde vochtig. Er moeten wel enkele luchtgaatjes aanwezig zijn. Plaats het bakje op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht omdat dit de temperatuur in het bakje heel erg kan doen oplopen. Als de plantjes groot genoeg zijn, zo’n 5 cm hoogte, kan je ze heel voorzichtig uitgraven en in de tuin poten. Kies voor een stuk grond die volledig omgeschoffeld en waar geen andere planten of gras groeien. Zorg bij het poten voor een goede afstand tussen de plantjes, zodat ze alle ruimte hebben om te groeien.

Verzorging

Qua verzorging van de geplantte zaden of planten hoef je weinig te doen. Zorg in warme droge periodes voor wat extra water voor de planten die in de volle grond staan. Planten in bloembakken en bloempotten hebben wat meer aandacht nodig, als de grond droog wordt kan je hen wat water geven.

Hoe groter en ouder de plant is, hoe minder verzorging zij nodig heeft. Jonge planten zijn gevoeliger voor droogte of teveel nattigheid, voor parasieten en voor het weer. Planten die in de volle grond staat zijn minder gevoelig dan planten die in een pot of bak staan, omdat de ruimte in de pot of bak beperkt is. Het is dus al snel te droog of te nat, of er is te weinig voeding.

Controleer de planten zo nu en dan op de aanwezigheid van bladluis of andere schadelijke insecten. Een paar beestjes is niet erg, maar een plaag kan je het beste bestrijden, bijvoorbeeld met biologische middelen.

Soortenlijst met zaaitips

Klik op een soort om te lezen hoe u deze kunt zaaien. Staat een soort er niet bij? Bij elk product in de webwinkel staat ook een beknopte beschrijving.

Vergeet-mij-nietje