Slaapbol / Bolpapaver zaaien

De slaapbol, ook wel bolpapaver genoemd, is een prachtig soort bloem voor in de border. De bloemen zijn erg groot en mooi. Ze bloeien niet zo lang, maar doordat de plant meerdere bloemen maakt zie je toch steeds prachtige kleur in de tuin. De zaaddozen zien er ook bijzonder uit, wat de plant ook na de bloei decoratief maakt.

De Latijnse naam van de slaapbol is Papaver somniferum maar hij staat ook bekend onder de naam Papaver paeoniflorum. Dit soort wordt ook gebruikt als opiumpapaver, maar bij kweek in een Nederlandse tuin zit er bijna geen opium in de plant waardoor er geen beperking van de wet is om deze plant in de tuin te hebben.

Het is een eenjarig soort, dat betekend dat hij gelijk al zal bloeien in het jaar dat hij kiemt. De slaapbol komt in veel mooie kleuren voor.

Slaapbol enkelbloemig rood-paars

Uiterlijk van de slaapbol

De slaapbol bestaat in veel verschillende bloemvormen en kleuren. Van nature ziet hij er uit als een soort klaproos, met grote dunne kroonbladeren die rond het hartje gevouwen zijn. Maar er zijn ook slaapbol variëteiten met dubbel bloemen of met bolle rafelige bloemen. Verder komen ze voor in wit, rood, paars, roze en met verschillende patronen in de bloem.

De stengel en het blad zijn grijsgroen van kleur.

bolpapaver slaapbol bloem met rafelige bloem

Zaaiperiode van de slaapbol

Je kan de slaapbol zaden zaaien in de lente of in de herfst. In de herfst zaai je voor het jaar erna, de zaden gaan namelijk in ruste en kiemen pas na de winter. In de herfst zaaien kan op mooie dagen zonder vorst in oktober of november. De zaden kunnen tegen vorst en overwinteren dus prima. In de lente zaai je van maart – april tot half juni om hetzelfde jaar nog bloemen te zien. Kou is niet zo erg voor zaailingen van dit soort. Kies een plek met veel zon en zorg ervoor dat de aarde kaal is en omgewoeld. Verrijk de grond eventueel met potgrond als je erg schrale grond hebt. Zaai niet teveel dicht bij elkaar, dan worden de planten niet mooi vol. Strooi de zaden uit en bedek ze niet, je kan ze wel even goed in de grond drukken. Kiemen duurt 1 à 2 weken, daarna gaat de groei snel.

Veldje met slaapbol bloemen en zaaddozen. Je ziet verschillende kleuren en bloemvormen.

Bloeiperiode van de bolpapaver

De bloeiperiode van de slaapbol is juni tot augustus. Na de bloei worden zaden aangemaakt in mooie bolle zaaddozen. Deze zaden kan je verzamelen en drogen om later weer uit te zaaien. Als je de zaden aan de plant laat krijg je het jaar erna veel nieuwe zaailingen rond de plant.

Slaapbol bloem met bijtje

Slaapbol zaden bestellen

Bij ons kunt u zaden van de slaapbol bestellen. De kleuren van de bloemen zijn roze, rood en lila. Bekijk de zaden hier.

Je kan ook gelijk een veldje aanleggen met deze grootverpakking.