Klaproos zaaien

Klaproos zaaien is makkelijk en dit soort is een van onze drie populairste soorten zaden. Op deze pagina kan je alles lezen over klaprozen en het zaaien ervan.

De klaproos is ook echt een symbolische bloem. De bloem wordt door veel mensen gezien als een symbool van liefde. Ook wordt de klaproos gebruikt als officieel symbool van de gevallen soldaten in de eerste wereldoorlog.

Grote klaproos in de natuurlijke kleur rood – inheems soort

Zaaiplaats en zaaiwijze voor de grote klaproos

De beste plek voor de klaproos is een hele zonnige plek. Hoe meer zon hoe beter! Zorg ervoor dat de grond waarop ze groeien niet te vochtig is en er geen water op blijft staan. Klaproos kan goed tegen schrale zandgrond.

De zaden van klaprozen zijn heel erg klein. Het is lastig om de zaden dan dun uit te zaaien, dus je kan de zaden voor het zaaien mengen met wit zand. Dan heb je wat om vast te pakken bij het uitzaaien. Per 25 à 30 vierkante meter grond heb je dan ook maar 1 gram klaprooszaad nodig. Na het zaaien moet je de zaden niet afdekken, omdat de zaden licht nodig hebben om te willen kiemen. De beste grond is vrij van andere planten of gras, maar je kan zaaien op een stuk grond met wat ander onkruid of gras zolang er kale grond beschikbaar is. Klaprozen zijn een pionierssoort die verstoorde grond nodig heeft om goed te gedijen.

Als een bermbloem zijn klaprozen ideaal en echt een lust voor het oog

Zaaiperiode klaprozen

De beste zaaiperiode is in de herfst of eind februari of maart. Zaaien in april of mei kan ook nog. Klaprozen zullen zichzelf heel gemakkelijk uitzaaien na de bloei, vaak komen de planten weer op op nieuwe plekken.

Papaver rhoeas is een eenjarige plant, wat betekent dat het al gelijk zal bloeien in hetzelfde jaar dat je het zaait. Zaaien in april is dus in juni al bloemen zien, als je in maart of april zaait bloeien ze ook al in april of mei. Als je aan het einde van de zomer of in de herfst zaait, zal de plant pas groeien en bloeien in de lente daarop volgend. Ze kunnen als klein plantje overwinteren of als zaadje. Klaproos zaden kiemen nog gewoon na vorst, ze zijn er niet gevoelig voor. Klaprooszaden die per ongeluk dieper in de grond terechtkomen overleven vele jaren, maar kiemen pas als ze weer aan de oppervlakte komen.

Soorten klaproos

Er zijn veel soorten klaprozen, onder andere de grote klaproos Papaver rhoeas, Papaver glaucum (tulppapaver) en Papaver somniferum (slaapbol). De meest bekende is de rode Papaver rhoeas, de grote klaproos. Deze komt voor in veel verschillende kleurvarianten, waaronder wit, roze, rood en met een kleurverloop. De originele natuurlijke variant heeft rode bloemen met vier zwarte vlekjes in het midden van de bloem. De dieprode kleur en het frêle uiterlijk van een klaproos maken haar favoriet bij veel tuineigenaren. Bijvoorbeeld netjes in de border of in een “wild” stukje van de tuin. Ook in velden wordt klaproos vaak gezaaid voor het prachtige effect. De meesten soorten klaproos worden trouwens gemiddeld 75 cm hoog.

Onze Shirley variant, te koop als klaproos kleurenmix Papaver rhoeas

Andere kleuren van de klaproos

Dit soort klaproos Papaver rhoeas komt ook voor in andere kleuren. Bijvoorbeeld in wit, roze en meerkleurige bloemen. Wij verkopen ook de Shirley variant, dat is een zadenmix met verschillende kleuren roze en enkele witte bloemen. In de webwinkel vindt u deze hier. Klaproos zaaien werkt voor elke kleur Papaver rhoeas hetzelfde.

Rode en roze klaprozen

Klaproos zaden kopen

In onze webshop kan je zaden van de klaproos kopen. U kunt kiezen uit 1-gram-portiezakjes of grootverpakkingen.