Klaproos zaaien

Klaproos zaaien is makkelijk en dit soort is een van onze drie populairste soorten zaden. Op deze pagina kan je alles lezen over klaprozen en het zaaien ervan.

Er zijn veel soorten klaprozen, onder andere de grote klaproos Papaver rhoeas, Papaver glaucum (tulppapaver) en Papaver somniferum (slaapbol). De meest bekende is de rode Papaver rhoeas, de grote klaproos. Deze komt voor in veel verschillende kleurvarianten, waaronder wit, roze, rood en met een kleurverloop. De originele natuurlijke variant heeft rode bloemen met vier zwarte vlekjes in het midden van de bloem. De dieprode kleur en het frêle uiterlijk van een klaproos maken haar favoriet bij veel tuineigenaren. Bijvoorbeeld netjes in de border of in een “wild” stukje van de tuin. Ook in velden wordt klaproos vaak gezaaid voor het prachtige effect. Deze klaproos wordt trouwens gemiddeld 75 cm hoog.

De klaproos is ook echt een symbolische bloem. De bloem wordt door veel mensen gezien als een symbool van liefde. Ook wordt de klaproos gebruikt als officieel symbool van de gevallen soldaten in de eerste wereldoorlog.

Onze Shirley variant, te koop als klaproos kleurenmix Papaver rhoeas

Zaaiplaats voor de grote klaproos

De beste plek voor de klaproos is een hele zonnige plek. Hoe meer zon hoe beter! Zorg ervoor dat de grond waarop ze groeien niet te vochtig is en er geen water op blijft staan.

De zaden zijn heel erg klein. Je kan ze het beste dus gewoon uitstrooien over de grond. Afdekken is niet nodig en ook niet aan te raden, omdat de zaden licht nodig hebben om te willen kiemen. Let er op dat ieder zaadje een plant kan worden, zaai het dus zo dat iedere plant genoeg ruimte heeft. De beste grond is vrij van andere planten of gras, maar je kan zaaien op een stuk grond met wat ander onkruid of gras zolang er kale grond beschikbaar is. De beste zaaiperiode is in de herfst of eind februari, maart en april. In mei zaaien kan nog net als er wordt gelet op voldoende water. Klaprozen zullen zichzelf uitzaaien na de bloei.

Papaver rhoeas is een eenjarige plant, wat betekent dat het al gelijk zal bloeien in hetzelfde jaar dat je het zaait. Zaaien in april is dus in juni al bloemen zien. Als je aan het einde van de zomer of in de herfst zaait, zal de plant pas groeien en bloeien in de lente daarop volgend. Klaproos zaden kiemen nog gewoon na vorst, ze zijn er niet gevoelig voor.

Rode klaproos (Papaver rhoeas)

Andere kleuren van de klaproos

Dit soort klaproos Papaver rhoeas komt ook voor in andere kleuren. Bijvoorbeeld in wit, roze en meerkleurige bloemen. Wij verkopen ook de Shirley variant, dat is een zadenmix met verschillende kleuren roze en enkele witte bloemen. In de webwinkel vindt u deze hier. Klaproos zaaien werkt voor elke kleur Papaver rhoeas hetzelfde.

Rode en roze klaprozen

Klaproos zaden kopen

In onze webshop kan je zaden van de klaproos kopen. U kunt kiezen uit 1-gram-portiezakjes of grotere verpakkingen zoals de Papaver rhoeas grote klaproos. Wij hebben voordelige verpakkingen van 500 gram rode klaprooszaden. Van hetzelfde soort hebben wij ook een kleurenmix in wit, roze en rood of diezelfde rozetinten in 500 gram. Of kies onze Papaver oriëntale (Oosterse papaver) zaden, tulppapaver (Papaver glaucum) zaden, Papaver communtatum Lady bird zaden of slaapbol (Papaver somnifernum) zaden.

Rode klaprozen
Papaver commutatum Lady Bird