Groenbemesters

Een groenbemester is een plant die wordt ingezaaid om de grond te verbeteren. Dus niet om te oogsten maar juist om de volgende oogst succesvol te maken. Vaak wordt het gezaaid direct na de oogst, de groenbemester kan dan groeien en eventueel bloeien. Daarna wordt de groenbemester onder geploegd of geschoffeld en is de grond klaargemaakt voor het volgende gewas. Met groenbemesting wordt één of meer van de volgende doelen behaald:

  1. Gehalte organische stof (humus) in de grond verhogen
  2. Stikstofgehalte verhogen
  3. Schadelijk bodemleven (zoals aaltjes) verminderen
  4. Grond opener maken
  5. Voorkomen van bodemerosie na de oogst
  6. Onderdrukken van onkruid
  7. Het bodemleven verbeteren en biodiversiteit verhogen

Er zijn veel soorten groenbemesters. De ene is goed in een van de genoemde punten, de andere weer goed in de andere. Geen enkele kan alles tegelijk. Een mengsel is ook een goede oplossing om toch meer verschillende doelen te behalen. Hieronder vind je voor elk doel een uitgebreide uitleg. Bekijk hier ons aanbod groenbemesterzaden.

Waarom zou je een groenbemester gebruiken?

Een groenbemester wordt ingezet om de doelen zoals hierboven te behalen, zoals meer stikstof in de grond of het verminderen van schadelijke aaltjes. Dit kan ook bereikt worden met chemische middelen. Waarom zou je een groenbemester inzaaien als er ook chemische middelen beschikbaar zijn? Tot op heden zijn chemische middelen goedkoper dan groenbemesting, maar prijs is niet het enige wat van belang is. Mensen kiezen steeds liever voor een natuurlijke oplossing. Bij biologische teelt is het natuurlijk logisch dat met groenbemesters wordt gewerkt. In moestuinen en volkstuinen is het ook zeer nuttig en goed voor mens en milieu.

Met groenbemesting kan je veel van de genoemde doelen tegelijk behalen, terwijl je op chemisch gebied dan erg veel verschillende middelen moet inzetten. Het inzetten van groenbemesters ziet er tenslotte vaak ook een stuk mooier uit, veelal bloeit het prachtig of is het een mooi groen veld.

Boekweit

Wanneer zaai je een groenbemester het beste?

Meestal worden groenbemesters gezaaid na de oogst van een gewas. Bijvoorbeeld als het graan van de akker wordt gehaald, wordt erna een groenbemester ingezaaid. Soms wordt de groenbemester juist vroeg in de lente gezaaid waarna het eigenlijke gewas daarna wordt ingezaaid. Groenbemesters mogen laat in de zomer nog gezaaid worden. De plant hoeft meestal namelijk niet te gaan bloeien, zolang hij maar goed groeit. Dat lukt voor de meeste soorten ook met het staartje van het groeiseizoen in augustus en september.

1. Gehalte organische stof (humus) in de grond verhogen

Organische stof in de grond zorgt voor een rijker bodemleven en meer vocht in de grond. Het voorkomt ook uitspoeling van nutriënten. Planten hebben grond met humus er in nodig om goed te kunnen groeien. Er zijn veel groenbemesters die je kan zaaien om het gehalte organische stof te verhogen. Na de groei wordt het gewas ondergeploegd waardoor het in de grond komt. Geschikte groenbemesters zijn: Japanse haver, klaver, Ethiopische mosterd, boekweit en Phacelia (bijenvoer).

2. Stikstofgehalte verhogen met groenbemesters

Vlinderbloemige planten zijn planten die in staat zijn om stikstof uit de lucht te binden en voor hun groei te gebruiken. Ze doen dit door zogenaamde wortelknolletjes. Wanneer een vlinderbloemige groenbemester wordt gekweekt op een stuk grond en daarna wordt omgeploegd, dan komt de stikstof in de grond beschikbaar voor andere planten.

Klavers, erwten, luzerne en lupine zijn bekende stikstofverhogende groenbemesters. Witte klaver is erg populair hiervoor.

3. Aaltjes verminderen met een groenbemester

Nematoden, aaltjes genoemd, zijn kleine wormpjes die in de grond leven. Er zijn veel verschillende soorten, sommigen zijn erg slecht voor planten doordat ze de wortels aantasten. Ze kunnen een plaag worden bij veel gewassen, waardoor het gewas erg te lijden heeft. Aaltjes nemen toe in de grond hoe langer er voor hen geschikte voedselplanten groeien. Door voor hen ongeschikte groenbemesters te zaaien, worden de aaltjes gedood of kunnen zich niet vermeerderen.

Omdat er veel soorten aaltjes zijn, is er geen groenbemester die geschikt is tegen alle soorten aaltjes. Kies een groenbemester die niet lijkt op het gewas wat verbouwd wordt, want sommige groenbemesters helpen bepaalde soorten aaltjes juist ook met voortplanten.

Groenbemesters die goed zijn tegen aaltjes zijn onder andere de aaltjes-resistente soorten: afrikaantjes (tagetes), bladrammenas, gele mosterd en Japanse haver.

Afrikaantjes / Tagetes staan bekend om hun werking tegen aaltjes

4. Grond losser en opener maken

De grond moet altijd een beetje open en luchtig blijven, daar groeien planten het beste op. Als de de grond onbegroeid laat dan klinkt het in. Door een groenbemester te zaaien blijft de grond opener en losser. Ook zit er meer lucht in. Sommige soorten groenbemesters kunnen een ondoordringbare laag doordringen met hun lange penwortel. Het volgende gewas heeft hier profijt van. Geschikte soorten zijn lupines (bijv. blauwe lupine) en bladrammenas (Raphanus sativus).

5. Voorkomen van bodemerosie door groenbemesting

Groenbemesters voorkomen dat de bodem erodeert. Als de grond onbegroeid zou blijven, spoelen nutriënten en nuttige stoffen uit de grond. De grond zelf kan ook wegwaaien of wegspoelen. Door een snelgroeiende plant te zaaien wordt de grond vastgehouden en bedekt door deze groenbemester. De plant neemt ook voedingsstoffen op. Als de plant wordt ondergeploegd komen diezelfde voedingsstoffen weer in de grond beschikbaar voor het volgende gewas.

Bijna elk soort groenbemester werkt bodemerosie tegen.

6. Onderdrukken van onkruid door groenbemesting

Als een akker na de oogst kaal wordt achtergelaten, heeft onkruid alle kans om te gaan groeien. Dit onkruid blijft aanwezig bij een volgend ingezaaid gewas of het onkruid verspreid haar zaden. Voorkomen is beter dan genezen, dus een groenbemester zaaien betekend dat de grond bezet wordt gehouden en onkruid geen kans heeft. Groenbemesters die snel groeien zijn het beste, want dan zijn ze het onkruid voor. Goede groenbemesters op dit gebied zijn onder andere Phacelia, Engels raaigras, Italiaans raaigras, rogge, Japanse haver, gele mosterd en allerlei mengsels.

7. Groenbemesters voor het bodemleven en biodiversiteit

Door groenbemesters te zaaien wordt de biodiversiteit onder en boven de grond verhoogt in vergelijking met de akker leeg laten of chemische middelen gebruiken. Door een groenbemester te zaaien blijft de bodem gezond. Vooral als er een mengsel van groenbemesters gezaaid wordt zullen er meer verschillende soorten organismen in de grond voorkomen en wordt de biodiversiteit dus verhoogd. Door bloeiende planten te zaaien zoals phacelia (bijenvoer) zal ook de biodiversiteit van bestuivers en andere dieren boven de grond toenemen. Meer biodiversiteit zorgt voor gezondere grond en een meer open grondstructuur. Ook zijn voedingsstoffen beter opneembaar omdat de plantenresten beter worden verteert.

Rode klaver bloeiend
Rode klaver bloeiend

Groenbemesters bestellen

U kunt bij ons verschillende soorten groenbemesterzaden bestellen. De meest populaire soorten verkopen wij in kleine en grote porties. Andere soorten verkopen wij alleen per 10 kilo of meer. De meeste groenbemesters worden gezaaid in een dichtheid van 20 tot 40 kg per hectare grond.

De volgende groenbemesters hebben wij direct beschikbaar in de webwinkel. Bekijk daarvoor de knop Groenbemesters.

  • Bijenvoer (Phacelia)
  • Afrikaantjes
  • Boekweit
  • Gele mosterd
  • Lupines (gele en blauwe lupine)
  • Witte klaver
  • Rode Klaver
  • Incarnaatklaver
  • Luzerne
  • Bladrammenas

De volgende groenbemesters kunnen wij voor u bestellen en leveren per 10 kilo of meer:

  • Engels raaigras
  • Italiaans raaigras
  • Japanse haver
  • …nog veel meer soorten op aanvraag.