Citroenmelisse zaaien

Citroenmelisse is een kruid wat heel makkelijk groeit, zowel in huis als in de tuin. Het is ook een lekker en veelzijdig kruid, je kan er thee van maken en gebruiken in allerlei gerechten. Als je citroenmelisse in de tuin haar gang laat gaan, maakt zij witte bloempjes waar heel veel bijen op af komen.

Citroenmelisse

Wat is citroenmelisse?

De Latijnse naam van citroenmelisse is Melissa officinalis, in het Engels staat het bekend onder de naam “Lemon Balm”. Het komt van oorsprong uit Zuid-Europa. De blaadjes ruiken naar citroen, vooral als je ze tussen twee vingers wrijft. In de winter overleefd de plant als wortelstelsel onder de grond, ook in ons koude landje. Het is een vaste plant die niet afsterft na de bloei en je kan dus meerdere jaren genieten van deze plant.

Citroenmelisse houdt van veel zon, maar doet het uitstekend in de halfschaduw. De plant krijgt kleine witte bloemen. Het zaad is heel fijn en zwart van kleur.

Citroenmelisse zaaien

Het zaaien van citroenmelisse is enorm eenvoudig. Je kan het in een pot zaaien of in de tuin.

Zaaien in de tuin
Zaai citroenmelisse in april, mei of juni. Eventueel zaaien in juli of augustus kan ook, maar het groeiseizoen is dan een stuk korter. Maak een stukje tuin vrij van andere planten zodat er alleen zwarte aarde is. Strooi heel spaarzaam de zaadjes uit over de grond. Je gebruikt al snel teveel zaden, dus let daarop. Elk zaadje wordt in principe een plant. Druk de zaden iets de grond in maar bedek ze niet.

Zaaien in een pot
Je kan citroenmelisse het hele jaar door in huis zaaien. Vul een pot met potgrond en druk het licht aan. Strooi heel spaarzaam wat zaadjes uit over de grond. Druk de zaden iets de grond in. Je kan de pot in de late lente en in de zomermaanden ook gewoon buiten laten staan.

Citroenmelisse

Citroenmelisse verzorgen

Geef de plant in huis regelmatig water. Zorg dat de pot gaatjes onderin heeft zodat het teveel aan water kan weglopen. Buiten hoef je in principe geen water te geven, alleen als het extreem droog is. Je ziet dan aan de plant dat ze het moeilijk heeft met de droogte.

Oogsten van zelfgekweekte citroenmelisse

De kleine jonge plantjes ruiken nog niet naar citroen, oogst dus niet te vroeg. Als je een blaadje opwrijft en het ruikt naar citroen dan mag er geoogst worden. Knip dan met een schaartje wat takjes met blad af. Dit kan je de hele lente en zomer doen.

Thee van verse citroenmelisse

Je kan een soort thee maken van citroenmelisse door verse takjes met blad in kokend water te doen.

Naast als thee kan je het blad ook gebruiken in soep, saus, bij vis en in een omelet. Vroeger werd de plant ook gebruikt als geneeskrachtig kruid.

Citroenmelisse zaden kopen

Wij verkopen zaden van citroenmelisse hier.