Duizendschoon zaden zaaien

Duizendschoon is een prachtig bloeiend plantje voor in de tuin. De Latijnse naam is Dianthus barbatus. Lees hier hoe je de zaden van duizendschoon kan zaaien en de plantjes kan opkweken.

Wij verkopen zaden van duizendschoon in een mix van bloemkleuren. Ze worden maximaal 45 cm hoog waarbij de bladeren vrij laag blijven en de bloemen naar boven komen op stelen. De bloemen vormen dichte waaiers van vele bloempjes bij elkaar. Vlinders zijn er dol op!

Duizendschoon met wit-rode bloemen (en kevertje!)

Een goede plek in de tuin voor duizendschoon

De beste plek voor duizendschoon zaden is:

  • Border
  • Rotstuintje
  • In de volle zon
  • Droogte geen probleem
  • Alle soorten grond volstaan

De bodem mag niet te nat zijn. In de halfschaduw doet de plant het ook prima, maar de bloei kan wat minder uitgesproken zijn.

duizendschoon in verschillende kleuren

Duizendschoon in de volle grond zaaien

Als je duizendschoon direct in de tuin wilt zaaien, is de beste tijd om dat te doen in juni of juli. De plant is tweejarig, wat betekend dat hij eerst een jaar zal groeien en dan de lente erna zal bloeien.

Als je zaait in juli zal hij dus de volgende april of mei beginnen met bloeien. Elk jaar erna komt het plantje weer op vanaf de wortels, die overleven de winter. De bloei begint dan gewoon weer opnieuw in het voorjaar.

Duizendschoon opkweken in kas of in huis

Je kan duizendschoon zaden ook alvast in huis of in een kas zaaien. Zo worden de plantjes sterker en kunnen eerder in het seizoen beginnen met groeien. Verplaats de jonge plantjes in juli, augustus of september naar buiten. Zorg voor minstens 25 cm afstand tussen de planten.

Duizendschoon roze

Verzorging van duizendschoon

Je hoeft niet echt wat te doen aan duizendschoon qua verzorging. Knip de oude dode bloemen weg voor een betere bloei. Als de plant ouder wordt, zal de bloei steeds minder mooi worden en kan je beter beginnen met een nieuwe zaailing.

Duizendschoon zaden bestellen

Wij hebben duizendschoon zaden op voorraad. Snelle levering is dus geen probleem. Wij verkopen de kleurenmix met veelkleurige, rode, witte en roze bloemen en een enkele rij kroonbladeren.

Bestel duizendschoon Dianthus barbatus in de webwinkel.

Duizendschoon roze, close up.