Cosmea zaaien

Cosmea zaaien in de tuin is erg makkelijk en geeft je binnen een paar maanden al prachtige bloemen. Cosmea (Cosmos bipinnatus) is echt een leuke plant voor in een veld of in de tuin. Dit soort is eenjarig, waardoor het gelijk al zal bloeien in de zomer na het zaaien.

Onze Cosmea zaden zijn van een kleurenmix van zaden die verschillende kleuren bloemen geven. We hebben ook een variant met kleurverloop, witte cosmea en cosmea “radiance”. De bloemen zijn mooi fijn en komen voor in de kleuren roze, lila, wit en lichtroze. Het blad is lijnvormig en vertakt en geeft daardoor een luchtig uiterlijk aan de plant. De hoogte van deze variant is zo’n 90 cm hoog. Het is ideaal voor in de border of in een veldje. Je kan het ook in bloembakken of een grote bloempot kweken.

Lees hieronder alles over Cosmea zaaien.

Cosmea kleurenmix

Zaaiperiode en bloeiperiode van Cosmea

De beste zaaiperiode in de volle grond is eind april, mei en juni. Je kan ook zaaien in april onder glas, de jonge plantjes kunnen dan in mei of juni buiten verpoot worden. Cosmea is gevoelig voor vorst, dus zaai niet te vroeg. Cosmea leent zich juist goed voor laat zaaien omdat het ook laat bloeit.

De bloeiperiode is lang, van juni tot september. Het is een late bloeier ten opzichte van andere eenjarige bloemen. Als je eerst onder glas hebt gezaaid en de planten daarna buiten uitplant, zal de bloei eerder beginnen en waarschijnlijk ook wat langer door gaan. De bloei stopt pas als het gaat vriezen, dan is het vaak in één keer voorbij.

Zaaiplaats van Cosmea zaden

Cosmea houdt van een plek met veel licht, dus in de volle zon is perfect. De bodem mag goed bemest zijn, daar houdt deze plant van. Op minder rijke grond doet zij het ook goed, maar dan blijft zij kleiner. Soms is dat geen straf, want de cosmea in de normale hoogte kan soms wat hoog worden. De grond kan het beste los zijn en goed vocht vasthouden. Grond wordt losser door er zand of vermiculiet aan toe te voegen. Zorg ervoor dat er geen water op deze plek blijft staan, want cosmea houdt niet van permanent natte voeten. Kies dus een plekje uit in de border waar veel licht is, de grond los is en bemest het met potgrond of natuurlijke stalmest.

Cosmea in hoogte beperken

Soms groeit een cosmea maar door en door en wordt erg hoog, vooral op voedselrijke grond. Gelukkig is hier makkelijk iets aan te doen: je kan de planten toppen. Knip dan de top uit de plant als deze ongeveer zo groot is als je zou willen. Als je half mei buiten gezaaid hebt zou je dit begin juli kunnen doen. Of bijvoorbeeld als de plant zo’n 30 tot 40 cm hoog is. De plant gaat vervolgens zijtakken maken en aan elke tak komt een bloem. Je krijgt zo bredere planten met meer bloemen en je beperkt tegelijk de hoogte. Het is niet “verplicht” om dit te doen maar zeker een aanrader als je weet dat bij jou cosmea’s wat te hoog worden voor jouw wensen.

Als je uitgebloeide bloemen wegknipt heb je ook langer plezier van de cosmea, zij zal meer nieuwe bloemen maken.

Cosmea kleurverloop “picotee”

Cosmea zaden bestellen

Je kan Cosmea zaden (Cosmos bipinnatus) in de webwinkel bestellen. Dit zijn de Cosmea varianten die wij te koop hebben:

Nét even een ander soort cosmea, de Cosmos sulphureus met oranje of gele bloemen.