Cosmea zaaien in de tuin is erg makkelijk en geeft je binnen een paar maanden al prachtige bloemen. Cosmea (Cosmos bipinnatus) is echt een leuke plant voor in een veld of in de tuin. Dit soort is eenjarig, waardoor het gelijk al zal bloeien in de zomer na het zaaien.

Onze Cosmea zaden zijn van een kleurenmix van zaden die verschillende kleuren bloemen geven. We hebben ook een variant met kleurverloop en een oranje zustersoort. De bloemen zijn mooi fijn en in de kleuren roze, lila, wit en lichtroze. Het blad is lijnvormig en vertakt en geeft daardoor een luchtig uiterlijk aan de plant. De hoogte van deze variant is zo’n 90 cm hoog. Het is ideaal voor in de border of in een veldje. Je kan het ook in bloembakken of een grote bloempot kweken.

Lees hieronder alles over Cosmea zaaien.

Cosmea kleurenmix

Zaaiperiode en bloeiperiode van Cosmea

De beste zaaiperiode in de volle grond is eind april, mei en juni. Je kan ook zaaien in april onder glas, de jonge plantjes kunnen dan in mei of juni buiten verpoot worden. Cosmea is gevoelig voor vorst.

De bloeiperiode is lang, van juni tot september. Het is een late bloeier ten opzichte van andere eenjarige bloemen. Als je eerst onder glas hebt gezaaid en de planten daarna buiten uitplant, zal de bloei eerder beginnen en waarschijnlijk ook wat langer door gaan. De bloei stopt pas als het gaat vriezen, dan is het vaak in één keer voorbij.

Cosmea kleurverloop

Zaaiplaats van Cosmea zaden

Cosmea houdt van een plek met veel licht, dus in de volle zon is perfect. De bodem mag goed bemest zijn, daar houdt deze plant van. Zorg ervoor dat er geen water op deze plek blijft staan, want Cosmea houdt niet van permanent natte voeten. Kies dus een plekje uit in de border waar veel licht is en bemest het met potgrond of natuurlijke mest.

Cosmea bloemen
Cosmea bloemen variant “Radiance”

Cosmea bestellen

Je kan Cosmea zaden (Cosmos bipinnatus) in de webwinkel bestellen. Dit zijn de Cosmea varianten die wij te koop hebben:

cosmea kleurverloop
Nét even een ander soort cosmea, de Cosmos sulphureus met oranje of gele bloemen.