Peterselie kweken

Peterselie (Petroselinum crispum) kan je natuurlijk als plantje in de supermarkt kopen, maar het is veel leuker en goedkoper om het zelf te kweken. Bovendien heb je dan altijd ECHT verse en pure peterselie voor in soep en allerlei gerechten.

Peterselie is te kweken in potten, bloembakken en gewoon in de volle grond van de tuin.

Bosje peterselieblad

Peterselie in de tuin kweken

Peterselie is gemakkelijk in de tuin te kweken. Schoffel een stukje grond om en strooi hier de zaden in uit. Wees niet te scheutig met de zaden, dat is zonde! Ieder zaadje wordt een plantje maar als ze te dicht bij elkaar groeien zullen ze elkaar in de weg zitten.

De grond voor peterselie kan het beste voedselrijk en licht vochtig zijn. Een plek in schaduw of halfschaduw is goed genoeg voor peterselie, maar op een zonnige plek doet zij het ook goed.

Het in de tuin zaaien van peterselie kan vanaf het einde van de winter, ongeveer maart, april en mei. Hoe eerder hoe beter, dan heeft de plant meer tijd om te groeien.

Jonge peterselie met nog frisgroene blaadjes

Peterselie in huis kweken

Als je peterselie in huis kweekt, maakt de zaaiperiode niet uit. Het kan het hele jaar. Kies een bloempot of bloembak met een gaatje onderin, zodat als je er water in giet dit weer weg kan lopen. Een schotel vangt het overtollige water op en kan dit ook weer afgeven aan de aarde als dat uit begint te drogen. Peterselie heeft graag een vochtige bodem, maar stilstaand water in de pot is funest voor de plant.

Kies een potgrond met voldoende voedingsstoffen. Strooi de zaadjes hier over uit en bedek ze met een heel klein laagje aarde. Zaai niet teveel zaden, want anders gaan de jonge plantjes elkaar alleen maar in de weg zitten. Plaats de pot peterselie op een lichte plek, bijvoorbeeld in een serre of op de vensterbank. Als het weer goed is, kan de pot ook op het balkon of in de tuin staan.

Geoogste peterselie

Oogsten van peterselie

Het oogsten van peterselie is simpel. Knip met een schaar de gewenste hoeveelheid af. Klaar! Even wassen en gelijk gebruiken in jouw recepten.

Jonge peterselie heeft lichtgekleurd blad

Peterselie zaden kopen

Bij ons in de webshop kan je peterselie zaden kopen. Bekijk het product hier. Wij verkopen kleine verpakkingen, maar ook grootverpakkingen van 85 gram of maar liefst 500 gram. Alles wordt opgestuurd vanaf onze eigen voorraad.

Peterselie