Zinnia zaaien

De zinnia is een prachtige plant voor in de border. De Latijnse naam is Zinnia elegans. Wij leveren verschillende varianten. Onder andere de dahliabloemige variant: een cultivar waarbij de kroonbladeren van de bloemen extra ontwikkeld zijn, waardoor er veel meer van zijn. Dat geeft de bloem een dahlia-achtig uiterlijk. Wij hebben ook de giants of california variant en de laagblijvende variant van 30 cm en de extra lage thumbelina van 15 cm. Door de verschillende hoeveelheid kroonbladeren in de bloemen kunnen ze er best verschillend uitzien.

Al onze Zinnia zaden zijn gemengd van verschillende kleuren bloemen. Je krijgt daardoor roze, rode, oranje en gele varianten. De hoogte is maximaal 75 cm voor de hoge soorten en 30 cm voor het laagblijvende soort. Zinnia elegans is eenjarig. Dat betekend dat je al prachtige bloemen krijgt een paar maanden na het zaaien, de levenscyclus voltrekt zich in 1 kalenderjaar. Zinnia zaait zichzelf makkelijk uit en de zaden overleven vorst.

Een plekje in de border

De zinnia is een goed plantje om eerst in een kas of kweekbakje op te kweken. Zo verkrijg je kleine plantjes die sterker kunnen worden voordat je ze buiten uitplant. Plant ze dan uit met grond en al, zodat de wortels niet beschadigen. Direct in de border zaaien gaat ook uitstekend. Doe dat dan in mei of juni.

De beste plek is een plek in de zon, met goede afwatering en voedselrijke bodem. Een humusrijke grond heeft de voorkeur.

Geen tuin of toe aan een experimentje op het terras of balkon? Zaai zinnia dan in een bloembak of in bloempotten. Deze plant kan daar erg goed tegen en zal het snel heel goed doen. Voor de lage variant is erg leuk, maar ook de hoge doen het goed in bakken of potten.

Dahliabloemige zinnia

Zaaiperiode

Je kan de Zinnia Dahlia gemakkelijk zaaien in de tuin vanaf eind april. In mei en juni kan je ook nog zaaien.

Als je in een kas of kweekbak wilt beginnen, kan je al gaan zaaien in maart. De jonge plantjes kunnen dan in mei naar buiten. Doordat ze beschermd waren bij het kiemen en groeien hebben ze een betere overlevingskans en bloeien ze eerder.

Roze Zinnia elegans met 3 rijen kroonbladeren

Bloeiperiode van zinnia

Zinnia elegans bloeit tussen juli en oktober. Je kan de bloei verlengen door uitgebloeide bloemen weg te halen, het maken van zaden kost de plant veel energie die zij dan niet in de nieuwe bloemen steekt. Als je bloemen plukt voor in een vaas dan krijg je ook meer bloemen terug.

De zaden kan je trouwens verzamelen, drogen en het jaar erna weer uitzaaien. De plant zaait zelf ook zaden uit na de bloei.

Tijdens de bloei zal je heel wat vlinders, hommels en bijen op de bloemen zien afkomen. De plant is ook echt favoriet bij deze dieren. De lange bloeiperiode is in dat opzicht ook ideaal.

Rode zinnia elegans

Zinnia zaden bestellen

Wij hebben zinnia zaden op voorraad in de varianten:

Ze zijn allemaal als mengsels van verschillende kleuren, o.a. roze, geel, oranje, rood, fuchsia en crèmekleur.

Roze zinnia