Zinnia zaaien

De zinnia is een prachtige plant voor in de border. De Latijnse naam is Zinnia elegans. Wij leveren verschillende varianten.

Zinnia wordt al heel lang gekweekt en komt daardoor voor in heel veel mooie kleuren: felrood, roze, lichtroze, geel, oranje, wit en zalmroze. De bloemen kunnen gevuld zijn in meer of mindere mate met extra kroonbladeren, waardoor de bloem een heel ander uiterlijk krijgt. De plant wordt normaal 75 cm hoog, maar er zijn ook lage varianten van 15 of 30 cm te koop.

Zinnia elegans is eenjarig. Dat betekend dat je al prachtige bloemen krijgt een paar maanden na het zaaien, de levenscyclus voltrekt zich in 1 kalenderjaar. Zinnia zaait zichzelf makkelijk uit en de zaden overleven milde vorst. Lees hieronder verder hoe je Zinnia kan zaaien in je eigen tuin. Zaden bestellen? Bekijk ons aanbod hier.

Zaaiperiode

Je kan de Zinnia Dahlia gemakkelijk zaaien in de tuin vanaf eind april. In mei en juni kan je ook nog zaaien.

Als je in een kas of kweekbak wilt beginnen, kan je al gaan zaaien in maart. De jonge plantjes kunnen dan in mei naar buiten. Doordat ze beschermd waren bij het kiemen en groeien hebben ze een betere overlevingskans en bloeien ze eerder.

Voorzaaien onder glas of in huis

De zinnia is een goed plantje om eerst in een kas of kweekbakje op te kweken. Zo verkrijg je kleine plantjes die sterker kunnen worden voordat je ze buiten uitplant. Plant ze dan uit met grond en al, zodat de wortels niet beschadigen. Je kan tussen maart en begin mei hiermee beginnen.

Een plekje in de border

Als je niet wilt voorzaaien dan kan je ook direct in de tuin zaaien. Bijvoorbeeld in de border. Zaai dan in mei of juni. Zaai altijd op kale zwarte grond waar niets anders meer groeit. Bedek de zaden heel lichtjes met aarde.

De beste plek om zinnia te zaaien is op een plek in de zon, met goede afwatering en voedselrijke bodem. Een humusrijke grond heeft de voorkeur.

Zinnia zaaien in bloembakken

Geen tuin of toe aan een experimentje op het terras of balkon? Zaai zinnia dan in een bloembak of in bloempotten. Deze plant kan daar erg goed tegen en zal het snel heel goed doen. Voor de lage variant is erg leuk, maar ook de hoge doen het goed in bakken of potten. Neem wel potten en bakken met goede drainage zodat ze niet te vochtig blijven.

Je kan direct buiten zaaien in een bak of pot die daar staat, maar als het nog vroeg in het voorjaar is kan je ook eerst binnen beginnen en de pot of bak na een aantal weken buiten zetten. Laat de zaailingen wennen aan het weer buiten door ze niet in 1x plots buiten te zetten. Laat ze even afharden door ze een paar keer een dag buiten te laten wennen. ‘s Nachts zet je de bak of pot dan weer binnen.

Zaaiperiode buiten en binnen

Je kan de Zinnia Dahlia gemakkelijk zaaien in de tuin vanaf eind april. In mei en juni kan je ook nog zaaien.

Als je in een kas of kweekbak wilt beginnen, kan je al gaan zaaien in maart. De jonge plantjes kunnen dan in mei naar buiten. Doordat ze beschermd waren bij het kiemen en groeien hebben ze een betere overlevingskans en bloeien ze eerder.

Roze Zinnia elegans met 3 rijen kroonbladeren

Bloeiperiode van zinnia

Zinnia elegans bloeit tussen juli en oktober. Je kan de bloei verlengen door uitgebloeide bloemen weg te halen, het maken van zaden kost de plant veel energie die zij dan niet in de nieuwe bloemen steekt. Als je bloemen plukt voor in een vaas dan krijg je ook meer bloemen terug.

De zaden kan je trouwens verzamelen, drogen en het jaar erna weer uitzaaien. De plant zaait zelf ook zaden uit na de bloei.

Tijdens de bloei zal je heel wat vlinders, hommels en bijen op de bloemen zien afkomen. De plant is ook echt favoriet bij deze dieren. De lange bloeiperiode is in dat opzicht ook ideaal.

Dahliabloemige zinnia

Zinnia zaden bestellen

Wij hebben zinnia zaden op voorraad in de varianten:

Ze zijn allemaal als mengsels van verschillende kleuren, o.a. roze, geel, oranje, rood, fuchsia en crèmekleur.