Bijenvoer – Phacelia tanacetifolia

Bijenvoer, de naam zegt het al. Favoriet bij bijen en andere bestuivers zoals hommels. Dit lila bloempje bloeit ook nog eens heel snel en makkelijk. De Latijnse naam is Phacelia tanacetifolia en in het Nederlands heet dit soort ook wel bijenbrood of bijenvriend. Het wordt ook gewoon Facelia genoemd. Het behoort tot de familie Boraginaceae, oftewel de ruwbladigenfamilie. De plant komt van oorsprong voor op berghellingen in en rondom Californië in de VS.

Bijenvoer met hommel

Toepassing van Phacelia

Bijenvoer heeft veel voordelen en wordt daarom gebruikt met allerlei redenen:

  • Groenbemester
  • Onkruid weren op braakliggende grond
  • Bijen en bestuivers helpen
  • Het winnen van geurstoffen voor parfum

Bijenvoer wordt vaak gezaaid op een akker nadat het eerste gewas is geoogst. Door bijenvoer te zaaien wordt de grond bezet gehouden t.o.v. onkruid. Onkruid heeft dus geen kans, terwijl het bijenvoer juist rijkelijk bloeit en daarmee de andere voordelen geeft. Als bijenvoer wordt omgeploegd aan het einde van het seizoen komt er veel extra voeding in de grond. Omdat bijenvoer geen familie is van veelvoorkomende gewassen zoals gras, graan of kool zal het volgende gewas geen last hebben van emelten of andere schadelijke insecten. Omdat bijenvoer niet tegen vorst kan zie je het ook niet per ongeluk het jaar erna terug in een nieuw gezaaid gewas.

Uiterlijk van bijenvoer

De bloemen van bijenvoer zijn lila van kleur. Ze hebben vijf kroonblaadjes en opvallende donkere meeldraden. De bloempjes zitten dicht bij elkaar. Als een bloempje gebloeid heeft komt daar een harig zaaddoosje en komen er weer nieuwe bloemen bij. Als het bijenvoer dus al een tijdje gebloeid heeft zie je een hele rits harige zaaddoosjes waar de zaden in gemaakt worden.

De hoogte die bijenvoer bereikt is tussen de 60 en 110 cm. Meestal blijft de plant aan de kleine kant.

Hommel op bijenvoer (Phacelia tanacetifolia)

Zaaien van bijenvoer

Bijenvoer groeit erg snel, al na 8 weken kan het bloeien. Daarom kan je ook nog laat zaaien of na een ander gewas zaaien. Vroeg in de lente zaaien kan ook, maar zorg dan wel dat er geen vorst komt.

Zaaiperiode:  tussen maart en half augustus.
Zaaiplaats: In de volle zon, halfschaduw mag ook. Voedingsrijke grond is goed, maar dit soort kan ook tegen schralere grond.

Bijenvoer is niet winterhard. Het kan goed tegen droogte, maar zal dan geen nectar maken voor de bijen.

Veldje Bijenvoer

Bijenvoer zaden bestellen

Wij verkopen bijenvoer Phacelia tanacetifolia zaden vanuit voorraad.

We verkopen kleine zakjes bijenvoer van ca. 3,5 gram voor 3,5 á 4 vierkante meter grond. Op zoek naar meer? Wij verkopen ook zakken van 500 gram bijenvoer voor 500 vierkante meter grond.