Judaspenning zaaien

Een gemakkelijke plant die vroeg bloeit en grappige zaden heeft: Judaspenning (Lunaria annua). Judaspenning zaaien kan in veel soorten tuinen of wilde stukjes grond. De paarse bloemen zijn ook nog eens mooi en heel aantrekkelijk voor vlinders en bijen. In de border komt Judaspenning goed tot zijn recht omdat het een vrij hoge plant wordt (30 cm tot 90 cm) en hij al bloeit in mei en juni.

Paarse judaspenning van dichtbij

De zaden zitten in ronde, platte, half-doorzichtige zaaddozen. Je ziet de zaadjes zitten. De naam judaspenning komt ook van deze zaaddozen. De ronde zaaddozen zijn schijven die lijken op penningen (munten). Het verhaal gaat dat Judas de muntstukken die hij uit zijn verraad gekregen had heeft weggeworpen en dat op deze plek Judaspenning ging groeien. Niets meer dan een mooi verhaal, maar wel de reden voor de naam van deze leuke borderplant. Onderaan deze pagina zie je een foto van de zaden van Judaspenning.

Judaspenning zaaien

Judaspenning doet het vooral goed op een plek in de halfschaduw of schaduw. De grond kan het beste voedselrijk zijn met een goede vochtigheid. Judaspenning is een tweejarige plant, het eerste jaar na zaaien zal hij alleen groeien, het tweede jaar zal hij bloeien. De beste zaaiperiode is in juni / juli zodat je het jaar erna bloemen hebt. Als je de zaden vroeg in het voorjaar in een kas opkweekt dan zou je judaspenning al binnen één jaar kunnen laten bloeien.

Judaspenning zaait zichzelf gemakkelijk uit, zodat je ieder jaar weer nieuwe judaspenning planten krijgt.

De zaden van Judaspenning
De zaden van Judaspenning

Judaspenning zaden kopen

In onze webshop kan je zaden van Judaspenning (Lunaria annua) kopen in paars. Op zoek naar een grootverpakking? Ook die hebben wij, van een halve kilo. De zaden die je koopt zitten niet meer in de platte zaaddozen maar zijn gewoon los.

witte judaspenning en paarse judaspenning
Witte judaspenning en paarse judaspenning