Komkommerkruid zaaien

Komkommerkruid heet ook wel bernagie of borage. Het is een goede bijenplant en hij is eetbaar. De naam komkommerplant komt dan ook van de geur en smaak van deze plant: komkommerachtig. Je kan het blad en de bloemen eten, bijvoorbeeld in visgerechten en aardappelsalades.

Komkommerkruid komt van origine uit het Middellandse zeegebied. De Latijnse naam is Borago officinalis.

Borage

Hoe ziet borage er uit?

Borage bloeit met kleine blauwe bloemen met vijf puntige kroonbladeren. De bloemen zijn naar beneden gericht. De knoppen en de stengels van de plant zijn heel harig. Ze zien er bijna pluizig uit.

De plant bereikt een hoogte van 50 à 90 cm.

Komkommerkruid in bloei, nog veel harige bloemknoppen te zien

Komkommerkruid zaaien

Komkommerkruid is een eenjarige plant, dit betekend dat je kan zaaien in maart, april of mei. De bloei begint dan gelijk in de daarop volgende juni, juli en augustus. Zaaien kan ook in de herfst, in september of oktober, dan overwinteren de zaden en kiemen het jaar erna.

Borage doet het goed op veel soorten grond, maar de beste is vochtig maar niet extreem nat. De volle zon of zoveel mogelijk zon is het beste. Borage houdt van voedselrijke grond.

Gebruik ongeveer 30 zaden per vierkante meter. Heb je de tijd en wil je veel planten, zaai dan elke plant apart. Maak een kuiltje van 2,5 cm diep en leg er 3 zaadjes in. Op 30 cm afstand kan je dit weer doen. Als de planten opkomen kan je ze uitdunnen zodat op elke 30 cm een plant staat. Als je hier geen tijd of zin in hebt, strooi de zaden dan gewoon uit over omgeschoffelde grond. Gebruik ongeveer een halve gram zaden per vierkante meter. Druk ze de grond in met een plankje of bedek ze met 1 cm grond.

De zaden ontkiemen na 10 dagen. Alleen bij extreem droog weer is extra water nodig in de beginperiode. Meestal is het niet nodig.

Borage in bloei

Medicinale werking

Er is een geneeskrachtige werking toegeschreven aan komkommerkruid. Al bij de oude Grieken stond de plant daarom bekend. Zowel het blad, de bloemen en de olie uit de zaden wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen.

De plant bevat kleine hoeveelheden alkaloïden. Deze zijn schadelijk bij grote hoeveelheden. Gelukkig bevat de plant er maar weinig van en is het eten van komkommerkruid in normale hoeveelheden niet schadelijk.

Bijen en hommels

Borage is een hele goede plant voor bijen en hommels. Ze komen er graag op af. Deze insecten bestuiven de plant ook. Verder gebruikt komkommerkruid nog een ander insect voor zijn verspreiding: mieren. Aan de verse zaadjes zit een zogenaamd mierenbroodje. Dit is aantrekkelijk voor mieren, waardoor zij de zaden gaan verslepen en zodoende de plant verspreiden.

Borage zaden bestellen

In onze webwinkel kunt u zaden van komkommerkruid bestellen: https://www.tuinplantenzaden.nl/product/borage-komkommerkruid/