Dille (Anethum graveolens) is een gemakkelijk te kweken kruid. Veel mensen denk dat je het alleen in een bloempot of bloembak kan kweken, maar dit is niet waar. Je kan het ook gewoon in de border van de tuin zaaien. Daar doet dille het goed en kan je ook dille van oogsten voor in gerechten. Het ziet er ook nog eens mooi uit, want dille krijgt heel veel kleine gele bloempjes.

Dille is heel lekker over zalm, in tzatziki en in veel andere soepen en maaltijden. Zelf gekweekt is helemaal extra lekker natuurlijk. Als je geen tuin hebt of het is winter, kan je dille in huis zaaien in een grote bloembak of bloempot.

Dille bloemen

Zaaien van dille

Dille is eenjarig en zal dus al snel na het zaaien gaan bloeien. Het oogsten kan je het beste voor de bloei doen, dan maakt de plant het meeste blad. Maar tussen de prachtige gele bloemen kan je ook nog het blad vinden. Het blad ziet er niet echt uit als blaadjes, maar eerder als dunne sprietjes.

Dille bloemen. Het blad zie je rechtsonder.

De bloei en het oogsten van dille

Dille  doet het goed op een zonnige plek met vruchtbare grond. De grond mag lekker vochtig blijven maar teveel water kan wortelrot veroorzaken. In de tuin kan dille wel 120 cm hoog worden. In bloempotten blijft zij vaak veel kleiner. Om dille in de tuin te zaaien moeten je een stukje grond helemaal vrij maken van andere planten en daar de zaden over uitstrooien. Dek ze af met een heel dun laagje aarde.

Dille

Dille zaden kopen

Wil je dille zaden bestellen? Dat kan hier als klein zakje en hier per grote zak van 500 gram.