Dille kweken

Dille (Anethum graveolens) is een gemakkelijk te kweken kruid. Veel mensen denk dat je het alleen in een bloempot of bloembak kan kweken, maar dit is niet waar. Je kan het ook gewoon in de border van de tuin zaaien. Daar doet dille het goed en kan je ook dille van oogsten voor in gerechten. Het ziet er ook nog eens mooi uit, want dille krijgt heel veel kleine gele bloempjes.

Dille is heel lekker over zalm, in tzatziki en in veel andere soepen en maaltijden. Zelf gekweekt is helemaal extra lekker natuurlijk. Als je geen tuin hebt of het is winter, kan je dille in huis zaaien in een grote bloembak of bloempot. Het blijft dan wat kleiner als buiten, maar wordt nog steeds een flinke plant. Bijen komen graag af op de bloemen.

Dille bloemen

Zaaien van dille

Zaai de zaden uit over kaalgemaakte zwarte grond. Je kan de grond het beste van te voren schoffelen of ploegen. Alle andere planten moeten verwijderd worden. Strooi de zaden vervolgens uit over de grond. Als je wilt kan je elk zaadje apart zaaien, maar dit is wel tijdrovend. Je kan ook de zaden ruwweg uitstrooien en later de planten die dicht op elkaar staan weghalen of verplaatsen. De dillezaden mogen bedekt worden met een heel dun laagje aarde of gewoon de grond in gedrukt worden zonder bedekt te worden.

Dille  doet het goed op een zonnige plek met vruchtbare grond. De grond mag lekker vochtig blijven maar teveel water kan wortelrot veroorzaken.

Dille bloemen. Het vertakte blad zie je rechtsonder.

De bloei en het oogsten van dille

Dille is eenjarig en zal dus al snel na het zaaien gaan bloeien. Het oogsten kan je het beste voor de bloei doen, dan maakt de plant het meeste blad. Maar tussen de prachtige gele bloemen kan je ook nog het blad vinden. Het blad ziet er niet echt uit als blaadjes, maar eerder als dunne sprietjes. Je kan het gewoon met de hand oogsten of met een klein schaartje. Je kan de dilletakjes in de koelkast een paar dagen bewaren in een afgesloten bakje.

In de tuin kan dille wel 120 cm hoog worden. In bloempotten blijft zij vaak veel kleiner.

Dille

Dille zaden kopen

Wil je dille zaden bestellen? Dat kan hier als klein zakje en hier per grote zak van 500 gram.

Dille