Rode zonnehoed (Echinacea) zaaien

De Echinacea of rode zonnehoed is een hele bekende bloem met een opvallend groot hartje. Het hart is rood-oranje en de kroonbladeren roze. Inmiddels zijn er ook andere kleuren gekweekt, maar het origineel is roze. Het is een mooie snijbloem en kan ook gedroogd worden voor in droogboeketten. Het is een meerjarig soort (vaste plant), elk jaar is het dus weer genieten. De plant wordt 75 cm hoog. Het trekt veel bestuivers aan. Van nature komt het soort voor in de prairie van Noord-Amerika maar inmiddels wordt het al meer dan 100 jaar in Europa gekweekt voor in de tuin.

De naam Echinacea is helemaal ingeburgerd voor deze plant, maar officieel is de naam veranderd naar Rudbeckia. Wij blijven de oude naam gebruiken omdat deze bekender is.

Zaaiperiode en zaaiplaats voor rode zonnehoed

Je kan rode zonnehoed zaaien in de volle grond vanaf maart tot mei. Deze plant kiemt vele malen beter als de zaden een koudeperiode hebben doorgemaakt (stratificatie). Het is dus beter om eerder in het jaar te zaaien in de volle grond. Als je in bakjes zaait kan je deze gedurende 3 weken blootstellen aan koude temperaturen of al vroeg in een koude kas zetten. Na de kou gaan de zaden kiemen. Als je dit niet kan of wil toepassen dan kiemen de zaden wel maar een veel minder hoog percentage.

Zaai de zonnehoed altijd in de volle zon, met minder neemt zij geen genoegen. Vruchtbare en goed doorlatende grond is het beste.

Echiancea is populair bij hommels

Bloeiperiode

Rode zonnehoed is een meerjarig soort, zij zal in het eerste jaar niet bloeien maar de jaren daarna wel. Zij bloeit dan vanaf juli (soms al juni) en gaat door tot september. Het is een vaste plant die jaren achtereen bloeit.

Wil je gelijk bloei zien? Zaai dan in februari, maart of april in een kas of in huis, plant de jonge plantjes in mei over naar hun plekje in de tuin. In augustus zie je de bloemen verschijnen.

Zonnehoed zaden bestellen

Wij verkopen zaden van de rode zonnehoed:

De naam “Echinacea” komt van “egel” in het Latijns, en als u het hartje bekijkt dan snapt u wel waarom.

Ander soort zonnehoed?

Wij verkopen ook de eenjarige ruige zonnehoed, Rudbeckia hirta. Deze bloeit geel met bruin en bloeit een jaar eerder dan de echinacea. Maar aangezien het eenjarig is bloeit zij niet jarenlang door. Bekijk de eenjarige zonnehoed Rudbeckia hirta hier.

rudbeckia hirta zonnehoed eenjarig