Weidebloemenmix is een mengsel van allerlei wilde bloemen en veldbloemen. Het doet het perfect in een veld, langs de slootkant of in een ruige border van de tuin. Het ziet er prachtig en kleurrijk uit, naast dat het wilde bijen en andere nuttige insecten voedsel en beschutting geeft.
Wij verkopen allerlei soorten zadenmixen, de manier van zaaien is gelijk voor elk type. Op deze pagina lees je hoe je ze kan zaaien. Alleen de meerjarige bloemenmix moet anders gezaaid worden, klik hier voor meer info daarover. Onze bloemenmengsels kunnen ook gezaaid worden in bloembakken en -potten, maar het mooiste effect wordt vooral bereikt op een veld.
De weidebloemen zaaien is heel gemakkelijk. Dit komt omdat onze keuze van zaden een mengsel oplevert waar altijd wel iets moois uit komt. De beste plek is zonnig en matig voedselrijk tot voedselrijke bodem, maar zelfs in de halfschaduw zal je nog een geweldig resultaat zien. Het enige wat niet werkt is teveel nattigheid, de plek waar de bloemen komen moet niet permanent drassig of nat zijn.
In de zadenmixen die wij verkopen zit een mengsel van zaden met uiteenlopende kleuren en bloeiperiodes, zodat je altijd wat moois te zien hebt. Van ongeveer juni tot september kan je genieten van deze bloemen in border, berm of in een veld. Het weidebloemenmengsel bevat zaden van eenjarige bloemen en enkele tweejarige: onder andere klaprozen, ridderspoor, kamille, goudsbloemen, korenbloem, cosmea, slaapmutsjes, teunisbloem en nog +/- 10 prachtige andere soorten. De andere zadenmengsels bevatten weer andere soorten, in de webwinkel kan je precies de samenstelling lezen van elk mengsel.
Hieronder de zaaiinstructies voor alle mengsels behalve de meerjarige bloemenmix.
Zaaiplaats en -methode
Strooi de zaden uit over een braakliggend stuk grond, een omgeschoffelde border of een kale akker. Kies een plek die goed in de zon ligt. Zaaien op een gezonde grasmat zal nooit lukken, maar als er hier en daar wat gras groeit met voor de rest kale grond vinden de bloemenzaden nog wel een vrij plekje grond om te groeien. Zaai alleen op zwarte grond, op wit zand zal niets groeien.
Zaai de zadenmengsels met een dichtheid van 1 gram per vierkante meter. Als je het lastig vindt dit goed te doseren kan je de zaden mengen met wit zand. Bijvoorbeeld vogelzand, speelzand of scherpzand. Je ziet dan duidelijk waar je al gezaaid hebt. Je kan egaal over de grond zaaien of in rijen. Als je in rijen zaait kan je nog tussen de rijen doorlopen om bijvoorbeeld bloemen te plukken voor in een vaas. Als de bloemen groter worden valt het niet meer op dat ze op rijen gezaaid zijn.
Verzorging en maaien
Qua verzorging hebben deze zaden niet veel nodig, maar als het erg droog is moet er water bij gegeven worden. Vooral als je laat in het jaar bent met zaaien in de eerste twee weken na het zaaien. Let er op dat als de zaden in een berm, grasveld of akkerrand komen er niet gemaaid wordt, want dat overleven de bloemen niet. Na de bloei kan weer gemaaid worden.
Zaaiperiode wilde bloemen
Je kan in de lente zaaien of in de herfst.
Als je kan kiezen dan kan je de zaden het beste in maart, april of mei gezaaien, dan heb je diezelfde zomer nog bloemen. Je kan nog zaaien in juni om resultaat te zien hetzelfde jaar, maar dan is de bloei wel een stuk later.
Als je ze zaait in september of oktober krijg je in de lente en zomer daarop veel bloemen. De zaden gaan dan in ruste in de winter en kiemen pas als het weer goed genoeg is.
Vanzelf uitzaaien
De eenjarige bloemen zaaien zichzelf uit na de bloei, het jaar erna krijg je ze dus gewoon weer terug. De tweejarige soorten in de mix bloeien niet het eerste jaar maar het tweede jaar na zaaien. Ze bloeien daarna als het goed gaat elk jaar opnieuw voor een paar jaar. Na een paar jaar is opnieuw zaaien nodig omdat wilde planten en gras steeds meer terrein gaan winnen ten opzichte van de bloemen. Je kan dit uitstellen door onkruid zo vroeg mogelijk met de hand te verwijderen.
Onkruid voorkomen
In een bloemenveld kan makkelijk onkruid opkomen omdat je de grond eerst bewerkt. De kale grond is ideaal voor nieuwe onkruidzaden of onkruidzaden die al in de grond zitten. Als je weet dat voorheen veel onkruid aanwezig was, zal je dit waarschijnlijk ook terugzien in het bloemenveld. Gelukkig groeien de bloemen snel, waardoor zij het onkruid deels overschaduwen. Je kan onkruid ook deels weghalen door een vals zaaibed te maken. Dan wordt de grond bewerkt (geploegd, gefreesd of geschoffeld) en wacht je tot het onkruid opkomt. Als het onkruid opgekomen is ploeg en/of frees je nog een keer heel oppervlakkig, of hark je het onkruid weg. Het is belangrijk in deze stap de grond niet teveel om te woelen, omdat je het onkruidzaad uit de bovenste 5 cm grond wilt weghalen en niet weer nieuwe onkruidzaden boven de grond wilt halen. Pas na het weghalen van het onkruid zaai je de bloemenzaden. Zo heb je een deel van het onkruidzaad onschadelijk gemaakt door het te laten kiemen en vervolgens weg te halen. Wat ook helpt is het zaaien in rijen en dan het onkruid verwijderen wat tussen de rijen groeit. Als iets niet op een rij groeit dan weet je al dat het geen ingezaaide bloem is.
Een paar weken na het zaaien kan het lijken alsof er alleen onkruid is opgekomen. Dit is nooit het geval, jonge plantjes lijken veel op elkaar en een plant zonder mooie bloem er aan lijkt al snel onkruid. Heb geduld, de eerste bloemen openen zich na 6 – 7 weken en de rest volgt daarna.
Als je een plant wel direct herkend als onkruid is het handig om deze direct uit de grond te trekken of af te knippen, zo krijgen de bloemen meer licht en ruimte en kan het onkruid geen nieuwe zaden aanmaken.
Bestellen van verschillende zadenmengsels
U kunt weidebloemenmix bij ons bestellen als zakje van 10 gram of grootverpakking van 500 gram. Een zak van 500 gram is goed voor ongeveer 500 vierkante meter. Onze andere mengsels hebben dezelfde zaai omschrijving als de weidebloemenmix, u kunt ze dus op dezelfde manier zaaien en verzorgen zoals hierboven vermeld is. Dit zijn de mengsels: