Weidebloemenmix is een mengsel van allerlei wilde bloemen en veldbloemen. Het doet het perfect in een veld, langs de slootkant of in een ruige border van de tuin. Wij verkopen allerlei soorten zadenmixen, de manier van zaaien is gelijk voor elk type. Alleen de meerjarige bloemenmix is anders. Onze bloemenmengsels kunnen het gezaaid worden in bloembakken en bloempotten, maar het mooie effect wordt vooral bereikt op een veld.

De weidebloemen zaaien is heel gemakkelijk. Dit komt omdat onze keuze van zaden een mengsel oplevert waar altijd wel iets moois uit komt. Op een zonnige plek met een matig tot voedselrijke bodem en niet teveel nattigheid doen al deze bloemen het super.

In de zadenmixen die wij verkopen zit een mengsel van zaden met uiteenlopende kleuren en bloeiperiodes, zodat je altijd wat moois te zien hebt. Van ongeveer juni tot september kan je genieten van deze bloemen in border, berm of in een veld. Het weidebloemenmengsel bevat zaden van eenjarige bloemen en enkele tweejarige: onder andere klaprozen, ridderspoor, kamille, goudsbloemen, korenbloem, cosmea, slaapmutsjes, teunisbloem en nog +/- 10 prachtige andere soorten. De andere zadenmengsels bevatten weer andere soorten, in de webwinkel kan je precies de samenstelling lezen.

Hieronder de zaaiinstructies voor alle mengsels behalve de meerjarige bloemenmix.

Weidebloemenmix als akkerrand juli 2018
Weidebloemenmix als akkerrand juli 2018

Zaaimethode en verzorging

Strooi de zaden uit over een braakliggend stuk grond, een omgeschoffelde border of een kale akker. Kies een plek die goed in de zon ligt. Zaaien op een gezonde grasmat zal nooit lukken, maar als er hier en daar wat gras groeit met voor de rest kale grond vinden de bloemenzaden nog wel een vrij plekje grond om te groeien. Zaai alleen op zwarte grond, op wit zand zal niets groeien.

Qua verzorging hebben deze zaden niet veel nodig, maar als het erg droog is moet er water bij gegeven worden. Vooral als je laat in het jaar bent met zaaien in de eerste twee weken na het zaaien. Let er op dat als de zaden in een berm, grasveld of akkerrand komen er niet gemaaid wordt, want dat overleven de bloemen niet. Na de bloei kan weer gemaaid worden. Als je laat in de lente zaait kan het al flink droog worden, zorg dan voor extra water gedurende de hele periode. Hoe ouder de plant hoe minder hulp ze nodig heeft.

Droogbloemen mengsel

Zaaiperiode wilde bloemen

De zaden kunnen het beste in maart, april of mei gezaaid worden, na de laatste nachtvorst, dan heb je diezelfde zomer nog bloemen. Je kan nog zaaien in juni om resultaat te zien hetzelfde jaar, maar dan is de bloei wel een stuk later. Als je ze zaait in september of oktober krijg je in de lente en zomer daarop veel bloemen. De bloemen zaaien zichzelf uit na de bloei, het jaar erna krijg je ze dus gewoon weer terug! De tweejarige soorten in de mix bloeien niet het eerste jaar maar het tweede jaar na zaaien. Ze bloeien daarna als het goed gaat elk jaar opnieuw. Na een paar jaar is opnieuw zaaien nodig omdat wilde planten en gras steeds meer terrein gaan winnen ten opzichte van de bloemen.

Ingestuurde foto van onze weidebloemenmix uit 2016 in Noordwelle.

Onkruid voorkomen

In een bloemenveld kan makkelijk onkruid opkomen omdat je de grond eerst bewerkt. De kale grond is ideaal voor nieuwe onkruidzaden of onkruidzaden die al in de grond zitten. Als je weet dat voorheen veel onkruid aanwezig was, zal je dit waarschijnlijk ook terugzien in het bloemenveld. Gelukkig groeien de bloemen snel, waardoor zij het onkruid deels overschaduwen. Je kan onkruid ook deels weghalen door een vals zaaibed te maken. Dan wordt de grond bewerkt (geploegd, gefreesd of geschoffeld) en wacht je tot het onkruid opkomt. Als het onkruid opgekomen is ploeg en/of frees je nog een keer, waarna je de bloemenzaden pas inzaait. Zo heb je een deel van het onkruidzaad onschadelijk gemaakt. Wat ook helpt is het zaaien in rijen en dan het onkruid verwijderen wat tussen de rijen groeit. Als iets niet op een rij groeit dan weet je al dat het geen ingezaaide bloem is.

Een paar weken na het zaaien kan het lijken alsof er alleen onkruid is opgekomen. Dit is nooit het geval, jonge plantjes lijken veel op elkaar en een plant zonder mooie bloem er aan lijkt al snel onkruid. Heb geduld, de eerste bloemen verschijnen na 6 weken en de rest volgt daarna.

Inheemse bloemenmix

Bestellen van weidebloemenmix

U kunt weidebloemenmix bij ons bestellen als zakje van 10 gram of grootverpakking van 500 gram. Een zak van 500 gram is goed voor ongeveer 500 vierkante meter. Onze andere mengsels hebben dezelfde zaai omschrijving als de weidebloemenmix, u kunt ze dus op dezelfde manier zaaien en verzorgen zoals hierboven vermeld is. Dit zijn de mengsels:

Onze Megamix zomerbloemen in bloei in juni. Steeds zal je weer iets anders zien bloeien.