Korenbloemen zaaien is makkelijk en geeft al snel een prachtig resultaat. De korenbloem (Centaurea cyanus) is een prachtige blauwe bloem die vroeger veel voor kwam in korenvelden. Tegenwoordig vind je hem hier niet meer zoveel, maar wel in bermen of veldjes met weidebloemen. Vaak zijn dit uitgezaaide korenbloemen, in de natuur komt zij haast niet meer voor. Van nature is de korenbloem paarsblauw van kleur, maar tegenwoordig zijn er ook varianten die wit, roze of lichtblauw zijn. In onze webwinkel kunt u zaden van de blauwe korenbloem of kleur- en hoogtevarianten bestellen in kleine zakjes. Wij hebben van alle varianten ook grootverpakkingen van 500 gram.

Lees hieronder meer over korenbloemen zaaien.

De bloeiperiode van korenbloem is juni tot augustus. Zij trekken veel bijen en vlinders aan omdat zij veel nectar hebben. De korenbloem een eenjarige plant die zo’n 90 cm hoog wordt. Hij bestaat ook als dwerg cultivar, deze wordt 40 cm hoog. De uiteindelijke hoogte is ook afhankelijk van de omstandigheden bij de groei, bij slechte omstandigheden blijft de plant kleiner.

Blauwe korenbloem

Korenbloemen zaaien op een goede plek

De korenbloem doet het goed in een zonnig stukje van de tuin, een veld, een berm langs de weg in zelfs in grote bloembakken. Korenbloemen doen het goed op vruchtbare, droge grond op een zonnige plek. Op matig vruchtbare zandgronden of droge gronden zonder begroeiing kan je de korenbloem ook zien groeien. De korenbloem doet het namelijk goed als pionierplant en groeit dan voordat de andere planten tijd gehad hebben de korenbloem te verdringen.

Paarse variant van de korenbloem. Te vinden in onze kleurenmix.

Zaaiperiode

Je kan korenbloemenzaden zaaien in oktober, november, eind maart, april of mei. In de herfstmaanden kan je korenbloemen zaaien als het nog niet vriest. Ze zullen dan kiemen in de lente zodra het weer zich daarvoor leent. In de lente zullen zij gelijk gaan kiemen en groeien. De kiemperiode is ongeveer 3 weken. Het is leuk om met tussenpozen van enkele weken de zaden te zaaien, zodat je de bloeiperiode verlengt.

De beste zaaiperiode is in het voorjaar, omdat u de grond dan makkelijker kan voorbewerken. De zaden kunnen tegen vorst waardoor zaaien in de herfst ook gewoon mogelijk is.

Blauwe korenbloemen in bloei

Korenbloemen bestellen

U kunt korenbloemen zaden bestellen in onze webshop, dan kunt u zelf aan de slag met het inzaaien van een vrolijk stukje land met korenbloemen! Wij verkopen de natuurlijke blauwe variant van de bloem, maar ook een mix van zaden voor een veldje met roze, witte en blauwe korenbloemen. Die kleurenmix verkopen we ook als laagblijvende variant. Alle varianten kunt u per zakje of per grootverpakking van 500 gram bestellen.

Blauwe korenbloem
Korenbloem: wit. Dit is de witte kleurvariant van de korenbloem.
Dit is de witte kleurvariant van de korenbloem.