Korenbloemen zaaien

Korenbloemen zaaien is makkelijk en geeft al snel een prachtig resultaat. De korenbloem (Centaurea cyanus) is een prachtige blauwe bloem die vroeger veel voor kwam in korenvelden. Tegenwoordig vind je hem hier niet meer zoveel, maar wel in bermen of veldjes met weidebloemen. Vaak zijn dit bewust uitgezaaide korenbloemen, in de natuur komt zij haast niet meer voor. Van nature is de korenbloem paarsblauw van kleur, maar tegenwoordig zijn er ook varianten die wit, roze, paars of lichtblauw zijn. In onze webwinkel kan je zaden van de blauwe korenbloem of kleur- en hoogtevarianten bestellen in kleine zakjes. Wij hebben van alle varianten ook grootverpakkingen van 500 gram. Bekijk hier een selectie.

De bloeiperiode van korenbloem is juni tot augustus. Zij trekken veel bijen en vlinders aan omdat zij veel nectar hebben. De korenbloem is een eenjarige plant die zo’n 90 cm hoog wordt. Hij bestaat ook als dwerg cultivar, deze wordt 40 tot 50 cm hoog. De uiteindelijke hoogte is ook afhankelijk van de omstandigheden bij de groei, bij slechte omstandigheden blijft de plant kleiner.

Lees hieronder meer over korenbloemen zaaien.

Blauwe korenbloem

Korenbloemen zaaien op een goede plek

De korenbloem doet het goed in een zonnig stukje van de tuin, een veld, een berm langs de weg in zelfs in grote bloembakken. Korenbloemen doen het goed op vruchtbare, droge grond met zoveel mogelijk zonlicht. Op matig vruchtbare zandgronden of droge gronden zonder begroeiing kan je de korenbloem ook zien groeien. De korenbloem doet het namelijk goed als pionierplant en groeit dan voordat de andere planten tijd gehad hebben de korenbloem te verdringen. Je kan een heleboel korenbloemen in een veld uitzaaien of gewoon enkele in de border of een grote bloembak. In vrijwel al onze bloemenmengsels zitten ook korenbloemen.

Zaaiperiode korenbloem

Je kan korenbloemenzaden zaaien in oktober, november, eind maart, april of mei. In de herfstmaanden kan je korenbloemen zaaien als het nog niet vriest. Ze zullen dan kiemen in de lente zodra het weer zich daarvoor leent. Pas i de lente zullen zij dus gaan kiemen en groeien, in de winter overwinteren de zaden. De kiemperiode is ongeveer 3 weken. Het is leuk om met tussenpozen van enkele weken de zaden te zaaien, zodat je de bloeiperiode verlengt.

Zaai altijd op kale grond, dus niet op een bestaand grasveld. Maak de grond vrij van andere planten door het te ploegen of om te spitten. Strooi de zaden uit over de grond en druk ze aan. Afdekken met een dun laagje grond mag ook. Mocht het heel droog zijn in de lente direct na het zaaien dan helpt het om voor extra water te zorgen. Als het geen extreem droog of warm weer is kan je de natuur gewoon haar gang laten gaan en is extra water overbodig.

De beste zaaiperiode is in het voorjaar, omdat je de grond dan makkelijker kan voorbewerken en er zo min mogelijk tijd is tussen zaaien en groeien. Korenbloemzaden kunnen tegen vorst waardoor zaaien in de herfst ook gewoon mogelijk is, dit is handig als je in de herfst toevallig de grond al zaaiklaar hebt of als je de korenbloemen tegelijk wilt zaaien met soorten die beter in de herfst gezaaid kunnen worden.

Blauwe korenbloemen in bloei

Korenbloemen bestellen

Je kan korenbloemen zaden bestellen in onze webshop, dan kan je zelf aan de slag met het inzaaien van een vrolijk stukje land met korenbloemen. Wij verkopen de natuurlijke blauwe variant van de bloem, maar ook witte, roze, donkerpaars een mix van zaden voor een veldje met lila, roze, paarse, witte en blauwe korenbloemen. Die kleurenmix verkopen we ook als laagblijvende variant net als de laagblijvende blauwe versie. Alle varianten vind je zowel per 1,5 grams zakje of per grootverpakking van 500 gram.

Blauwe korenbloem