Cichorei zaaien

Cichorei is een plant die prachtig bloeit met blauwe bloemen. Je ziet hem in de zomer veel in bermen staan. Het is een soort die al eeuwen in Nederland voorkomt. De Romeinen hebben de plant meegenomen naar ons land.

De Latijnse naam is Cichorium intybus.

De groei en bloei van cichorei

Cichorei is een tweejarige plant. Als een zaadje kiemt zal er het eerste jaar alleen een groene plant uit komen zonder bloemen. In de winter gaat de plant in rust, meestal sterft het blad af, maar onder de grond leeft de wortel verder. De volgende lente loopt de plant weer uit, wordt groter dan het eerste jaar en gaat bloeien met prachtige blauwe bloemen. Meestal kan de plant het jaar erna opnieuw bloeien.

De bloei vindt plaats van juni tot eind augustus.

Uiterlijk van cichorei

Een cichoreiplant wordt 30 tot 120 cm hoog, waarbij de maximale hoogte alleen in het tweede levensjaar gehaald wordt. Voornamelijk omdat de bloemen op lange stengels bloeien.

De bloemen zijn lichtblauw.

Het gebruik van cichorei

Naast dat cichorei een mooie plant is, is het ook de voorouder van onze witlof. Ook wordt de lange penwortel gebruikt als koffiesurrogaat, bijvoorbeeld in de tweede wereldoorlog toen koffie schaars werd. De bladeren kunnen ook gegeten worden of gebruikt bij stoofpotjes. De Oude Romeinen aten cichorei in veel gerechten.

Cichorei bloem van dichtbij

Cichorei zaaien

Zaai deze zaden altijd op een stukje kale grond waar niks anders meer groeit. Dit krijg je voor elkaar door bijvoorbeeld de schoffelen. Zaai tussen begin april en juli, het is een warmtekiemer dus de zaden wachten tot het warm genoeg is voordat ze kiemen. Zorg voor voldoende vocht maar niet teveel nattigheid. De beste plek is in de volle zon. Als je de keuze hebt is voedselrijke grond het beste. Gelukkig is deze plant sterk en groeit op veel plekken goed.

Bedek de zaden maar heel dunnetjes met aarde, ongeveer net zo dik als dat het zaadje groot is. In 1 gram zitten 750 cichoreizaadjes.

Cichorei zaden bestellen

Wij verkopen cichoreizaden van de wilde cichorei van het type “Selvatico da Campo”. Deze heeft weinig blad en veel bloemen zodat het prachtig staat op een veldje. Bestel ze hier.