Afrikaantje zaaien

Het afrikaantje is een klein plantje met grote bloemen die het goed doet in de tuin. Je doet het niet snel verkeerd bij het zaaien of planten van afrikaantjes. De bloemen vallen erg op door hun felle kleur en doordat ze zeer veel kroonblaadjes hebben. Afrikaantjes zijn te krijgen in veel verschillende tinten en patronen, voornamelijk geel en oranje.

Bovendien houden afrikaantje planten van nature schadelijke insecten en aaltjes uit de tuin, waardoor de andere planten hier voordeel van hebben. Zelf kan je afrikaantje zaden zaaien in een bloembak, bloempot of gewoon in de tuin.

Van nature komt het afrikaantje gek genoeg niet uit Afrika maar uit Zuid-Amerika. De Latijnse naam is Tagetes patula.

Afrikaantjes in bloei

Afrikaantjes tegen aaltjes

Afrikaantjes werken van nature goed tegen aaltjes. Aaltjes zijn nematoden, een soort wormpjes, in de grond die plantenwortels aantasten. Als ze echter een wortel van een afrikaantje te pakken nemen, worden ze aangevallen door zuurstofradicalen. Dat overleven ze niet. Afrikaantjes tijdens of na de teelt van gewassen inzaaien verminderd het aantal levende aaltjes in de grond. Dit is een natuurlijke manier van bestrijden. Wij verkopen zaden van afrikaantjes die extra geselecteerd zijn op bestrijden van aaltjes.

Afrikaantjes in bloei
Afrikaantje in een perkje

Stinkertjes?

Vroeger hadden Afrikaantjes ook de naam “stinkertjes” omdat de plant een onprettige geur afgaf. Inmiddels zijn de planten veredeld waardoor niet alle varianten nog een geur hebben.

Afrikaantjes

Afrikaantjes zaaien

Een plek in de zon of halfschaduw in vruchtbare grond is een goede keuze voor het zaaien van afrikaantjes. In een bloembak of bloempot kan je het hele jaar door zaaien, maar buiten in de tuin kan het vanaf half maart tot eind mei. Afrikaantjes bloeien doorgaans tussen juni en oktober. Ze kunnen niet tegen vorst.

Groepje afrikaantjes bij elkaar (en onkruid)

Afrikaantje zaden kopen

Op zoek naar de zaden van het afrikaantje? U vindt ze in onze webshop.