Komijn zaaien

Wil je een leuk soort kruid in de tuin om zelf mee te kweken? Denk dan eens aan komijn. Komijn is een plant die gemakkelijk te kweken is. Je kan de zaden vervolgens oogsten en gebruiken in allerlei gerechten. Komijn wordt gegeten in de bekende komijnekaas, maar ook in heerlijke curry’s, lamsvlees en Mexicaanse gerechten. Als specerij heeft het ook wel de naam djinten. Komijn bloeit met mooie waaiers van witte bloemen waar nuttige insecten op afkomen.

Zaden van komijn voor in de moestuin
Zaden van komijn voor in de moestuin

Zaaien van komijn

Komijn (Cuminum cyminum) bloeit al binnen enkele weken en kan gezaaid worden in de tuin. Je kan zaaien vanaf mei tot eind juni om hetzelfde jaar nog te kunnen oogsten. Eventueel kan je al eerder zaaien in een kas of vensterbank en de jonge plantjes eind mei overplanten naar de tuin. Zaaien in een grote bloembak met goede afwatering kan ook.

De beste plek om te zaaien:

  • Zonnige plek
  • Goed gedraineerde grond, bijvoorbeeld zandgrond
  • Laat 30 cm ruimte tussen de plantjes

Maak een gaatje in de grond van zo’n 3 cm diep en strooi hier enkele zaadjes in. Als het erg droog is kan je de zaden wat extra water geven. Na 10 dagen zie je kiemplantjes. Dun de plantjes na 3 weken uit door de zwakkere zaailingen weg te halen. Zo heeft de rest meer ruimte.

Komijn bloeit al binnen enkele weken na het zaaien. Na de bloei maakt de plant zaden die je kan eten of waar olie uit gewonnen kan worden. Doorgaans is dit in augustus en september.

Komijn in bloei

Oogsten van komijn uit eigen tuin

Je kan oogsten zodra de plant zaden gemaakt heeft. De bloei gebeurt in waaiers, na de bloei ontstaat op de plek van elk bloempje een zaadje. Knip de hele bloemwaaier met zaden af en laat het ondersteboven drogen. Doe dit als de zaden verkleuren en er droog uit zien, of als ze al van de plant vallen bij aanraking.

Als de zaden helemaal droog zijn kan je ze in een glazen potje of bakje bewaren. Je kan ze in de keuken gebruiken als heel zaadje of ze vermalen om het als poeder toe te voegen.

Komijn zaden bestellen

Onze komijn zaden zijn speciaal gekweekt om geplant te worden. Ze zijn getest op kiemkracht en doen het uitstekend. Bestel hier komijnzaden.