Slangenkruid (Echium)

Slangenkruid is echt leuk voor in een verwilderde bloementuin. Het doet het goed op schrale grond en is een feest voor bijen en hommels. Het is ook een leuke snijbloem. De Latijnse naam is Echium plantagineum en er is ook de Echium vulgare.

Slangenkruid, zie je de hommel rechts?

Uiterlijk van slangenkruid

Slangenkruid is een plant die ongeveer 50 cm hoog wordt. De vertakte stengel heeft kleine haartjes en eindigt in bloemen. Er bloeien steeds enkele bloemen per takje, steeds weer gaan nieuwe knoppen open dus de bloei houdt lang aan. De bloemen zijn klokvormig en zijn blauw-paars van kleur. Ze beginnen met wat roze tinten erbij. De bloemen hebben een klein streepje er op en de meeldraden zijn roze.

De bloem van slangenkruid

Zaaiperiode en bloeiperiode

Slangenkruid (Echium plantagineum) is een eenjarig soort, dit betekend dat in de lente zaaien al een paar maanden daarna prachtige bloemen geeft. Zaai in maart, april of mei. De bloei loopt van juni tot en met augustus.

Waar en hoe kan je slangenkruid zaaien?

Kies een mooi zonnige plek. Daar houdt dit soort erg van. Verder kan slangenkruid goed tegen schrale arme grond, maar wat voeding mag ook. Ze doet het al snel goed. Een beetje droogte is niet erg, daar kan hij juist goed tegen.

Zaai de zaden met een dichtheid van ongeveer 1 gram op 10 vierkante meter. In 1 gram zitten 280 zaadjes. Schoffel of ploeg de grond om voor het zaaien zodat er niets meer groeit. Strooi de slangenkruidzaden uit over de grond. Druk ze in de grond met een plankje of door er overheen te lopen. Als het gebied te groot is kan deze stap overgeslagen worden. Ze hoeven niet bedekt te worden.

Binnen 2 weken kiemen de zaden. Als het in die periode extreem droog weer is dan kan het helpen om wat extra water te geven. Later is dit niet nodig omdat slangenkruid goed tegen droogte kan.

Extra feitjes over slangenkruid

  • Dit soort komt van oorsprong uit het Middellandse zeegebied.
  • Deze plant is giftig als hij opgegeten wordt, onder andere door paarden, schapen en runderen.
  • Uit de zaden van dit soort wordt olie gewonnen (echiumolie) welke gebruikt wordt voor de goede gezondheidseigenschappen.
  • Andere namen voor dit soort zijn bijenvoer, bijenvriend en bijenbrood.
Echium (slangenkruid) in bloei

Slangenkruidzaden bestellen

Wil je slangenkruid zaaien? Bestel de zaden in de webwinkel.