Goudsbloemen zaaien

De goudsbloem (Calendula officinalis) is een plant met prachtige oranje of gele bloemen. Goudsbloemen doen het goed in de border, in een grote bloembak en in een “wild” hoekje van de tuin. De naam Calendula, de Latijnse naam van de goudsbloem, kent u vast wel uit crèmes en zalven. Het staat bekend als geneeskrachtige plant maar is ook gewoon erg mooi.

De goudsbloem bloeit lang, van juni tot september. Een goudsbloem wordt zo’n 30 tot 60 cm hoog, er zijn verschillende cultivars. Wij verkopen de “normale” dubbelbloemige oranje goudsbloem en de mix van kleuren (tinten geel en oranje). Deze soorten verkopen we ook per 500 gram onder grootverpakkingen.

Goudsbloemen, oranje

Zaaiperiode voor goudsbloemen

De beste zaaiperiode voor goudsbloemen in maart, april of mei. Ze bloeien dan gelijk in hetzelfde jaar. Zaaien in de herfst kan ook, dan zullen de planten de lente erna verschijnen. Goudsbloem is eenjarig, wat betekent dat als je in de lente zaait je ook dat jaar nog bloemen zult zien. Ze sterven niet per sé af in de winter, als het een milde winter is blijft de plant leven om het jaar erna weer te bloeien.

Onze goudsbloem kleurenmix

Het zaaien van goudsbloemen

Strooi de zaden gewoon uit over de grond en bedek ze met een heel dun laagje aarde. Zaai altijd in net geschoffelde plek, zodat de zaden geen concurrentie hebben van al groeiende planten of gras. De beste plek is in de volle zon, halfschaduw kan ook. Een voedselrijke bodem zonder al teveel nattigheid is het beste. Zaaien in een bloembak of -pot met potgrond werkt ook uitstekend.

Goudsbloemen zaaien zichzelf makkelijk weer uit doordat ze veel zaden produceren. Daarom kunt u jaren plezier hebben van uw zakje zaden. U kunt de zaden verzamelen en drogen om later uit te zaaien, of de natuur haar gang laten gaan.

Onze oranje goudsbloemen met dubbele bloem

Verschillende varianten van de goudsbloem

De goudsbloem wordt al heel lang gekweekt, waardoor er vele variëteiten van ontstaan zijn. Van oorsprong heeft de goudsbloem oranje bloemen, maar er zijn nu ook gele en zalmroze varianten. Van nature hebben de bloemen een enkele rij kroonbladeren, maar er zijn nu cultivars met twee, drie of een hele rits kroonbladeren waardoor je het hartje van de bloem niet eens meer ziet.

Er zijn ook hoge en lage varianten van de goudsbloem.

Qua zaaibeschrijving en wat ze nodig hebben verschillen de types nagenoeg niets.

Gele goudsbloem

Goudsbloem zaden kopen

De goudsbloem (Calendula officinalis) kunt u bij ons bestellen in oranje vorm en in de kleurenmix. In onze webshop kunt u hier zaden van de oranje goudsbloemen bestellen. Wilt u een flink gebied inzaaien, kies dan voor de oranje goudsbloemen grootverpakking van 500 gram. Wij verkopen ook de mix van gele en oranje tinten in grote en kleine verpakkingen.

Veldje vol oranje goudsbloemen