Groot Kaasjeskruid zaaien

Groot kaasjeskruid is een rijk bloeiende mooie plant uit de familie van de stokroos. De Latijnse naam is Malva sylvestris. De bloemen zijn dieppaars-roze met vijf kroonbladeren per bloemen. De kroonbladeren hebben mooie dieppaarse lijnen. De plant wordt vrij hoog en lijkt op de stokroos. Het is een eenjarig soort, dus dit jaar op tijd zaaien betekend dit jaar al prachtige bloemen.

Groot Kaasjeskruid

Het leuke van kaasjeskruid

Kaasjeskruid is een hele leuk plant voor in de tuin, en wel om de volgende redenen:

  • Bloeit makkelijk, stelt weinig eisen
  • Veel bloemen aan één plant
  • Hommels, zweefvliegen en bijen zijn blij met de bloemen
  • De bloemen zijn eetbaar in salades
  • Snelle bloei: het is eenjarig soort, dus bloei in hetzelfde jaar als waarin gezaaid wordt
  • als de vorst niet te streng is zal de plant het jaar erna gelijk weer bloeien
  • Zaden zijn makkelijk te verzamelen van uitgebloeide bloemen, je kan ze drogen en volgend jaar weer zaaien

Kleuren van het kaasjeskruid

Er zijn verschillende kleurvarianten van het Groot Kaasjeskruid (Malva sylvestris). Je hebt de lichtroze variant en de donkerroze variant. De strepen op de bloemen verschillen ook. De vorm van de bloemen en de vorm van de plant kan ook iets verschillen. Wij verkopen de donkerroze variant met iets gestreepte bloemen (zie foto’s). Er zijn ook andere soorten kaasjeskruid met andere kleuren bloemen, bijvoorbeeld Muskuskaasjeskruid (Malva moschata), vijfdelig kaasjeskruid (Malva alcea) en klein kaasjeskruid (Malva neglecta). De kleurvarianten kunnen onderling kruisen maar de verschillende soorten zijn niet met elkaar te kruisen.

Groot kaasjeskruid wordt 80 tot 150 cm hoog. De naam ‘kaasjeskruid’ heeft dit soort gekregen omdat de zaaddozen enigszins lijken op Goudse kazen.

Donkere bloemen Groot Kaasjeskruid
Donkere bloemen – Groot Kaasjeskruid  Malva sylvestris
Lichtroze bloemen – muskuskaasjeskruid
Lichtroze bloemen met streepjes –  vijfdelig kaasjeskruid (Malva alcea)

Bloeiperiode en beste tijd om te zaaien

De bloei van Groot Kaasjeskruid is van juni tot september. Zaaien kan vanaf april of mei in de volle grond, de bloei gebeurt in hetzelfde jaar. Eventueel kan je al eerder in een kas of in huis zaaien en de jonge plantjes naar buiten verplaatsen in april. Zaai de zaden op kale zwarte grond, hark de grond goed los en verwijder gras en onkruid. Geef elk zaadje ongeveer 20 cm rondom de ruimte. Je kan ook minder precies zaaien en later het teveel aan jonge plantjes weghalen.

Zaden van kaasjeskruid kopen

Je kan bij ons hier de zaden van het groot kaasjeskruid kopen. De kleur is zoals op onderstaande foto. De lichtroze kaasjeskruid heet muskuskaasjeskruid en is hier te bestellen.

Groot kaasjeskruid met hommeltje