Pompoen is een hele leuke en gemakkelijke plant om zelf te kweken. Je moet er wel rekening mee houden dat als je niet ingrijpt, de plant erg groot kan worden. Pompoenplanten spreiden uit over de grond en kunnen wel 10 vierkante meter innemen. Als je dat niet wilt kan je de plant snoeien, hoewel dit wel ten koste van de opbrengst aan pompoenen gaat.

Pompoenplanten krijgen prachtige grote gele bloemen waar bijen gek op zijn. De bloei duurt niet lang, maar elke bloem kan uitgroeien tot een prachtig pompoentje.

De Latijnse naam van dit pompoensoort is Cucurbita pepo.

Verschillende vormen sierpompoenen

Opkweken van pompoen

Je kan pompoenzaden direct in de tuin zaaien. Beter is het om de plantjes eerst op te kweken in huis, en ze daarna als jonge planten te verplaatsen naar de tuin. Voor opkweken in huis of in een kas zaai je de zaden ongeveer 5 cm van elkaar af in een laag potgrond. Houd de grond vochtig en plaats de bak op een lichte plek. Na ongeveer 3 weken zijn de plantjes groot genoeg om in de tuin te plaatsen. Dit kan vanaf maart. Begin april kan ook nog, daarna kan het moeilijk zijn voor de plant om groot genoeg te worden voor een flinke opbrengst pompoenen.

De beste plek in de tuin is een vochtige, voedselrijke bodem in de halfschaduw. En indien mogelijk veel ruimte zodat de plant zich ver kan uitspreiden en veel licht kan opvangen.

Pompoenplantjes beginnen altijd met twee ronde blaadjes, daarna maken ze meerdere grote harige bladeren. Er komen grote gele bloemen aan de plant. Na de bloei ontstaat hier ook het pompoentje.

Hele jonge pompoenplant

Sierpompoen zaden kopen

Wij verkopen zaden van sierpompoen in onze webshop. Deze zaden zijn speciaal gekweekt om mooie sierpompoentjes te krijgen. Er komen verschillende vormen en kleuren pompoentjes aan de planten. Eén plant maakt wel maar één type pompoentje.

Een grote pompoenplant