Lavendel zaaien

Veel mensen komen lavendel als kant-en-klare plant, maar wist je dat je het ook makkelijk zelf kan zaaien? Zo kweek je snel een heel veldje vol, of natuurlijk gewoon een mooie bloembak of bloemperkje met lavendel. Je hebt er wel iets meer geduld voor nodig, want in het jaar van zaaien zal lavendel nog niet bloeien. Dat komt pas het jaar erna.

Lavendel in bloei

Wat is lavendel?

Er zijn verschillende soorten planten die als “lavendel” te koop zijn, maar er is maar één officiële lavendel. Dat is “echte lavendelLavandula angustifolia. Deze plant wordt gekweekt voor haar geurige bloemen en deze plant zie je ook terug op de velden in Frankrijk.

Lavendel bloeit met talrijke paarse bloemen. Ze geuren heerlijk en zien er mooi uit. Ze worden gebruik in zeep, snoep, geurbuiltjes en als gedroogde bosjes bloemen. Ook wordt het gebruikt in de keuken en als geneeskrachtige plant. En natuurlijk wordt de plant gekweekt voor in de tuin, hij ziet er namelijk prachtig uit en bijen houden er ook erg van.

Lavendel wordt tussen de 50 en 75 cm hoog ongeveer. Je kan hem eventueel snoeien om hem kleiner te houden.

Lavendel in een bloembak, de bloemen gaan bijna open

Wanneer bloeit lavendel?

Lavendel is eigenlijk een soort heester, een struikje. In het eerste jaar bloeit zij niet, elk jaar daarna wel. Het is dan ook een meerjarig soort.

De bloei begint ongeveer eind mei en houdt aan tot en met augustus.

Een veld in Frankrijk vol met lavendel

Lavendel zaaien

Lavendel kan je het beste zaaien in een potje in huis. Zo heb je de meeste controle over het kiemproces. Zaaien in de volle grond van de tuin kan ook. Zaai lavendel in april tot juni.

Zaai de zaden in een potje met potgrond. Plaats het op een lichte plek op kamertemperatuur en zorg dat de grond vochtig blijft. De kiemduur is ongeveer 4 tot 5 weken. Zaaien in een kweekbakje of kasje is ook goed, hierbinnen is de vochtigheid hoger wat beter is voor het kiemproces.

Na zes weken kan je de jonge plantjes verpoten naar buiten toe. Kies een zonnige plek. Een beetje droogte is niet erg. Zorg dat elke lavendelplant minstens 25 cm rondom de ruimte heeft om te groeien. Als je de zaden direct in de tuin hebt uitgezaaid kan het nodig zijn om enkele plantjes te verplaatsen of weg te halen zodat elke plant genoeg ruimte heeft.

Deze lavendel bloemen zitten nog in de knop, ze openen zich bijna.

Verzorging van lavendel

Lavendel heeft weinig verzorging nodig. Alleen snoeien is aan te raden om de plant mooier te houden. Door te snoeien hou je de struik klein en vol. Als je dat niet doet zal je zien dat hij een soort stammetje krijgt (houtachtig) waar geen bloemen meer op komen. Snoeien kan het beste na de bloei eind augustus of in het vroege voorjaar. Snoei niet te laat in het jaar, de plant moet nog wat nieuwe scheuten kunnen maken voordat de winter begint. Knip de stelen waar de bloemen aan zitten terug tot aan het verhoutte gedeelte. Knip niet bloeiende stelen nog verder af. Snoei in het voorjaar na de laatste vorst.

Lavendel bloemetjes

Lavendel zaden kopen

Wij verkopen zakjes met 500 zaadjes lavendel en zakken met 100 gram lavendel zaadjes.