Lupine zaaien

Lupine zaaien is makkelijk en leuk, lees hier hoe je dat kan doen. Lupine is een prachtige plant uit de familie van de vlinderbloemigen. Er is niet één soort lupine, er zijn veel soorten. Sommige worden gebruikt voor de zaden (lupinebonen), anderen juist voor de sier. De bloemen van de meest bekende lupine zijn van nature geel, maar in tuinen zie je ook veel roze en blauwe lupines.

Roze Lupinus hartwegii

Wij verkopen verschillende varianten van de lupine. Zo is er de natuurlijke gele variant van lupine, de zogenaamde zoete lupine. Deze wordt ongeveer 60 cm hoog. Bestel gele lupine hier. De Latijnse naam van onze gele lupine is Lupinus luteus. Wij verkopen ook een ander soort lupine, de blauwe lupine met de naam Lupinus angustifolius. Dit soort is een geweldige groenbemester en bodemverbeteraar en ziet er ook nog eens mooi uit. Verder hebben wij ook de Lupinus polyphyllus, dit is een vaste plant die elk jaar weer bloeit. Lees meer over het zaaien van dit soort of bestel deze op de productpagina: Lupine Russell’s Hybride.
En tenslotte hebben we ook nog de eenjarige lupine kleurenmix (Lupinus hartwegii) in roze, blauwe, wit en lila. Bekijk deze in de normale lengte hier en als dwergvariant (40 cm hoogte) hier.

Waar kan je het beste lupine zaaien?

Lupine houdt van veel zon en een grond waar het water goed door heen gaat. Van natte voeten houdt lupine beslist niet. Lupine is geen moeilijke plant, dus zal het al snel goed doen in de border, in een berm of in grote bloembakken of -potten. Dit geldt voor alle lupinesoorten.

Gele lupine – Lupinus luteus

Is lupine eenjarig of meerjarig?

Er zijn eenjarige lupinesoorten en meerjarige soorten. Meerjarig betekent dat de plant jaar op jaar overleefd en bloeit. De bloei begint dan wel pas vanaf het tweede jaar. Eenjarig betekent dat de plant snel tot bloei komt, tussen zaaien en bloei zitten maar een paar maanden. De plant zelf leeft alleen dat ene jaar, maar als er na de bloei weer zaden gevormd worden dan overleven die om het jaar erna weer te kiemen.

De eenjarige lupines die wij verkopen zijn:

De meerjarige lupine die wij verkopen is de Lupine Russels Hybride, dit is een vaste plant.

Wanneer bloeit eenjarige lupine?

De bloeiperiode van lupine begint eind juni en gaat door tot het najaar. Als je later zaait, zal de bloei ook later zijn. Daarom is de beste zaaiperiode in het voorjaar, na de laatste vorst. Eenjarige lupine (gele, blauwe en onze Lupinus hartwegii kleurenmix), zal het gelijk hetzelfde jaar nog bloeien tot in het najaar. Als je laat in het voorjaar of in de zomer gele lupine zaait, zal je het volgende jaar vanaf juni van de bloemen kunnen genieten. Blauwe lupinezaden overleven vorst niet, zaai die dus niet in het najaar.

Lupine Russels Hybride, dit is een vaste plant

De beste zaaiperiode voor lupine

Je kan lupine het beste zaaien in het voorjaar, in maart, april of mei. Dan heb je hetzelfde jaar nog bloemen van de eenjarige soorten. Als je gele lupine in de zomer of begin van de herfst zaait, krijg je het jaar erna bloemen vanaf juni. De blauwe lupine kan ook later in het jaar gezaaid worden, tot augustus, maar komt dan niet altijd tot bloei. De blauwe lupine is ook een goede groenbemester. Blauwe lupine (Lupinus angustifolius) kan niet tegen vorst in de winter. Gele lupine, Lupinus hartwegii en Russel’s Hybride kunnen dat wel.

Velden vol lupine in Noord Amerika – Lupinus luteus

Het volgende jaar weer bloemen

Na de bloei, ongeveer in oktober, kan je de gele lupine afknippen tot 10 cm boven de grond. Het jaar erna zal de plant weer uitlopen en vroeg in de zomer gaan bloeien (juni). Dit werkt niet voor de blauwe lupine, deze sterft af. De lupine die een vaste plant is, de Russels Hybride, komt elk jaar terug zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Terugknippen helpt wel voor een volgende bloei, soms zelfs in hetzelfde jaar.

Dwerglupine

Lupine zaden bestellen

Wij hebben een groot assortiment van lupinezaden om te zaaien. De volgende vind je in de webwinkel: