Lupine zaaien is makkelijk en leuk, lees hier hoe je dat kan doen. Lupine is een prachtige plant uit de familie van de vlinderbloemigen. De bloemen zijn van nature geel, maar er zijn ook andere kleuren gekweekt. De zaden van lupine zijn een soort bonen en worden ook wel gebruikt als vleesvervanger. Lupine komt van nature voor in Noord Amerika maar is ook geïntroduceerd in het wild in Europa.

Wij verkopen verschillende varianten van de lupine. Zo is er de natuurlijke gele variant van lupine, de zogenaamde zoete lupine. Deze wordt ongeveer 60 cm hoog. Bestel gele lupine hier. De Latijnse naam van onze gele lupine is Lupinus luteus. Wij verkopen ook een ander soort lupine, de blauwe lupine met de naam Lupinus angustifolius. Dit soort is een geweldige groenbemester en bodemverbeteraar en ziet er ook nog eens mooi uit. Verder hebben wij ook de Lupinus polyphyllus, dit is een vaste plant die elk jaar weer bloeit. Lees meer over het zaaien van dit soort of bestel deze op de productpagina: Lupine Russell’s Hybride.

Gele lupine – Lupinus luteus

Waar kan je het beste lupine zaaien?

Lupine houdt van goede bemesting, veel zon en een grond waar het water goed door heen gaat. Van natte voeten houdt lupine beslist niet. Lupine is geen moeilijke plant, dus zal het al snel goed doen in de border, in een berm of in grote bloembakken of -potten.

Wanneer bloeit lupine?

De bloeiperiode van lupine begint eind juni en gaat door tot het najaar. Als je later zaait, zal de bloei ook later zijn. Daarom is de beste zaaiperiode in het voorjaar, na de laatste vorst. Omdat lupine eenjarig is, zal het gelijk hetzelfde jaar nog bloeien in het najaar. Als je laat in het voorjaar of in de zomer gele lupine zaait, zal je het volgende jaar vanaf juni van de bloemen kunnen genieten.

Zowel de gele lupine als de blauwe lupine is eenjarig. De gele lupine overleeft vorst wel, de blauwe niet.

Lupine Russels Hybride, dit is een vaste plant

De beste zaaiperiode voor lupine

Je kan lupine het beste zaaien in het voorjaar, in maart, april of mei. Dan heb je hetzelfde jaar nog bloemen. Als je gele lupine in de zomer of begin van de herfst zaait, krijg je het jaar erna bloemen vanaf juni. De blauwe lupine kan ook later in het jaar gezaaid worden, tot augustus, maar komt dan niet altijd tot bloei. De blauwe lupine is ook een goede groenbemester. Blauwe lupine (Lupinus angustifolius) kan niet tegen vorst in de winter. Gele lupine en Russel’s Hybride kunnen dat wel.

Velden vol lupine in Noord Amerika – Lupinus luteus

Het volgende jaar weer bloemen

Na de bloei, ongeveer in oktober, kan je de gele lupine afknippen tot 10 cm boven de grond. Het jaar erna zal de plant weer uitlopen en vroeg in de zomer gaan bloeien (juni). Dit werkt niet voor de blauwe lupine, deze sterft af. De lupine die een vaste plant is, de Russels Hybride, komt elk jaar terug zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Terugknippen helpt wel voor een volgende bloei, soms zelfs in hetzelfde jaar.

Blauwe lupine Lupinus angustifolius

Lupine zaden bestellen

U kunt lupinebonen van gele lupine Lupinus luteus bestellen in onze webshop. U kunt kiezen uit een gele lupine grootverpakking van 500 gram, of per portie. Wij verkopen ook blauwe bittere lupine Lupinus angustifolius, per zakje of per 500 gram. Een zakje zaden van Lupine Russell’s Hybride (vaste plant) verkopen wij ook.