Tuinkers kweken

Tuinkers, het meeste bekende soort kiemgroente! Een kiemgroente is een groente die je eet wanneer het net gekiemt is vanuit de zaden. Het is dus een mini plantje die vooral de voedingsstoffen uit het zaadje bevat. Het heeft geen voedingsstoffen uit grond e.d. gehaald en vaak heeft het geen of weinig fotosynthese gedaan om te groeien. Toch bevat zo’n kiemplantje veel meer vitamines en gezonde voedingsstoffen dan het zaadje waar het uit komt. Dit omdat het plantje de reserves in het zaadje aanspreekt en omzet in andere stoffen. Ons lichaam kan dat niet, maar de plant wel. Tuinkers bevat ook veel mineralen en ijzer.

De Latijnse naam van tuinkers is Lepidium sativum.

Tuinkers wordt alleen vers gegeten, je kan het niet drogen. Des te meer reden om lekker zelf aan de slag te gaan met de kweek. Zelf tuinkers kweken is heel gemakkelijk!

Tuinkers kiemplantjes in kweekbakje

Tuinkers kweken

Neem een bakje en leg hierin katoenen watten of een laagje keukenpapier. Maak dit goed nat, maar niet zo nat dat er een laag water in het bakje blijft staan. De watjes of het papier moet alles opnemen. Strooi op dit laagje de tuinkers zaadjes. Dek het bakje vervolgens af met huishoudfolie waar je enkele gaatjes in hebt geprikt. Dit houdt de luchtvochtigheid in het bakje hoog, de gaatjes zorgen voor wat ventilatie. Na 2 dagen moet je de folie weghalen en kan je het bakje zonder bescherming laten staan. Giet zo nu en dan wat water op de watjes of het papier om de vochtigheid hoog te houden.

Plaats het bakje op een lichte plek. Fel zonlicht is niet goed, omdat de temperatuur in het bakje daardoor te hoog kan oplopen.

Na 6 tot 8 dagen kan je de tuinkers kiemplantjes oogsten. Knip ze dan af bij de wortels en serveer ze gelijk. Bijvoorbeeld in een salade, op een beschuitje of op brood.

Bakje met tuinkers kiemplanten

Kinderen en tuinkers kweken

Als kind heb je vast ook wel eens tuinkers zaden op watjes gekweekt, bijvoorbeeld in een eierdopje of een plastic bakje. Het is fascinerend voor kinderen om te zien hoe de zaadjes uitgroeien tot kleine plantjes. Ook gaat het snel genoeg dat het leuk blijft voor de kids. Een kind kan onder toezicht al vrij jong beginnen met het zelf kweken en water geven van tuinkers. En daarna natuurlijk het opeten van de kiemplantjes!

Dit zijn zaden van tuinkers – 400 zaden per gram

Hoe zien tuinkers zaden er uit?

Tuinkers zaden zijn roodbruin van kleur. Ze hebben een eivormige vorm, maar dan met een puntig uiteinde. Ze glanzen niet maar hebben een mat uiterlijk. Als ze natgemaakt zijn zullen ze wel meer glazen. Er zitten zo’n 400 zaadjes in 1 gram tuinkers.

Gekiemde tuinkers op schoteltje

Tuinkers zaden bestellen

Je kan tuinkers zaden bij ons bestellen. Bestel hier een klein zakje of hier een voordelige zak tuinkerszaden van 500 gram.