Slaapmutsje zaaien

Slaapmutsjes zaaien is eenvoudig en geeft snel prachtige bloemen. Het slaapmutsje (Eschscholzia californica) lijkt op een klaproos, maar is alleen verre familie hiervan. Het slaapmutsje heeft prachtige oranje-gele bloemen met kwetsbaar uitziende blaadjes. De plant zelf heeft veel blad bij de grond en verder lange stengels waar de bloemen en later de zaden aan zitten.

Slaapmutsjes bloeien lang, van juni tot september. Het is een eenjarige plant, wat betekend dat als je zaait in de lente je gelijk dat jaar ook bloemen ziet. Ze worden ongeveer 20 tot 60 cm hoog, meestal zo’n 40 centimeter als de omstandigheden goed zijn.

Slaapmutsje heeft ook de naam Californische klaproos of goudpapaver. Van nature komt het soort uit Californië in de VS. Van nature is de kleur oranje-geel, maar er zijn ook andere kleurvarianten beschikbaar.

Wij verkopen de volgende types:

Slaapmutsjes oranje-geel

Een goede plek om slaapmutsjes te zaaien

Het slaapmutsje is geen moeilijke plant, soms zaait het zichzelf zelfs uit tussen tegels of langs een muur. Een klein beetje grond is al genoeg. De grond moet niet te nat zijn en mag voedselrijk zijn. Een zonnige plek is het beste. Schoffel een stukje grond om of maai eerst nog de bestaande planten of gras weg. Strooi de zaden uit over de kale grond. Je hoeft ze niet af te dekken maar dit mag wel, bedek ze dan met maximaal 0,5 cm grond.

Slaapmutsjes houden van veel zonlicht. Qua vochtigheid hebben ze geen bijzondere eisen. Bij echte droogte is extra water welkom, vooral bij jonge plantjes.

Zaaiperiode voor slaapmutsjes

De zaaiperiode is van maart tot juni. Als je laat zaait kan het zijn dat de bloei niet zo lang duurt, omdat de bloei stopt door kou. Je kan ook in de herfst zaaien, als het alweer koud is, de zaden kiemen dan in de lente. De bloemen bloeien dan ook in de lente. Zo weet je zeker dat de slaapmutsjes in de lente genoeg tijd hebben voor hun ontwikkeling. Zaai ze dan in september of oktober.

Slaapmutsjes laten zich niet makkelijk verplaatsen als ze eenmaal gezaaid zijn, je kan dus het beste direct op de plek van bestemming zaaien.

Cremewitte slaapmutsjes met nog wat andere bloemen

Zaden verzamelen van slaapmutsje

Na het bloei gaat een slaapmutsje ook gewoon zaden maken als de omstandigheden goed zijn. Je kan de zaden verzamelen en drogen om het jaar erna weer uit te zaaien. De zaden kunnen vanzelf ook uit de zaaddoosjes vallen en zo op een goed plekje terechtkomen. Zo zaait de plant zichzelf weer uit. Als je de zaadpeulen weghaalt als ze nog jong zijn, maakt de plant geen zaden maar bloeit extra rijkelijk.

Er zitten 650 slaapmutsje zaden in 1 gram. Ze zien er uit als kleine ronde balletjes, ze zijn mat bruin van kleur.

Slaapmutsjes in bloei
Slaapmutsjes in bloei

Bestellen van slaapmutsje zaden

Wij verkopen zaden van het slaapmutsje. Bekijk de geel-oranje variant hier in de webshop, de semi-dubbelbloemige kleurenmix in rood, roze, wit en geeltinten of de roze-rode slaapmutsjes of bekijk de witte variant. Voor hele grote projecten hebben we grote zakken met 500 gram oranje-gele slaapmutsjezaden.

Twee slaapmutsje bloemen recht van boven gezien
Twee slaapmutsje bloemen recht van boven gezien