Bordermix inzaaien

Als je graag een hele massa bloemen in de border van de tuin wilt, maar niet precies weet wat voor soort grond je hebt of wat voor soort bloemen je wilt is dit een perfecte mix. De mix aan zaden is zo gekozen dat er altijd meerdere soorten bloemen zijn die het goed doen op een grondtype en zon-omstandigheden. Verder is de bloei zo veel mogelijk verspreid, zodat je van juni tot september bloeiende bloemen hebt. Het is heel leuk in een border, bijvoorbeeld een rand van de tuin van een meter breed en enkele meters lang.

In totaal zitten er 13 soorten zaden in deze mix om ervoor te zorgen dat altijd een deel daarvan het perfect zal doen in de omstandigheden in uw tuin. Het zijn minder soorten dan in onze andere mengsels (met bijvoorbeeld 30 of 60 soorten) om de hoeveelheid kleuren nog enigszins te beperken. Het oogt zo wat rustiger dan de mengsels met meer soorten.

Soortsamenstelling bordermix zadenmengsel

In deze bordermix zit: afrikaantje, duizendschoon, gipskruid, goudsbloem, judaspenning, juffertje-in-het-groen, klaproos, korenbloem, laagblijvende zonnebloem, leeuwenbekje, teunisbloem, slaapmutsje en Zinnia elegans

De laagblijvende zonnebloem wordt maximaal een meter hoog dus behoeft geen steun.

Inzaaien van bordermix

Het inzaaien van bordermix zaden is heel eenvoudig. Kies een stukje van de tuin dat een beetje beschut is. Als het mogelijk is lekker in de zon en liefst niet op te natte grond. Zaai eind maart, april of begin mei de zaden op een stukje omgeschoffelde zwarte aarde. Zaai nooit op gras of op bestaande planten, dan vinden de nieuwe zaden geen eigen plek om te groeien en mislukt het.

Je hebt 1 gram per vierkante meter nodig. Dit is natuurlijk vrij weinig, maar vergeet niet dat bloemenzaadjes enorm klein zijn. Van de meeste soorten zitten er 200 tot 5000 zaadjes in 1 gram. Als je het lastig vindt om de zaden dun te verdelen, vermeng de zaden dan met wit zand. Dan krijg je wat meer volume en is het dus makkelijker uitstrooien. Hoeveel zand je gebruikt maakt niet zoveel uit, zolang je maar 1 gram zaden per vierkante meter inzaait.

Is deze bordermix goed voor bijen en vlinders?

Ja! Deze mix bevat zaden die geen ongezonde of giftige planten zullen opleveren voor bijen, hommels en vlinders. De bloemen leveren juist stuifmeel of nectar waar de bijen van leven. Doordat het een mix van bloemen is, is de bloeiperiode zoveel mogelijk verspreid. Daardoor vinden de bijen en vlinders steeds weer nieuwe bloemen om te bezoeken. Ze hebben zo lang wat aan de tuin en krijgen gevarieerde voeding.

Bordermix zaden bestellen

In onze webshop kunt u het zadenmengsel bordermix bestellen. U kunt ook een grootverpakking kiezen, kies uit 200 gram of 500 gram. Het kleine zakje bevat 9 gram bordermix.

Je kan 1 gram per vierkante meter gebruiken van deze mix. Een zakje van 9 gram is dus voor 9 m2.