Teunisbloem zaaien

Teunisbloemen zie je ook in Nederland veel in de natuur en in de stad. Het is een vrij hoge plant met opvallende gele bloemen. Er zitten veel knoppen aan de plant en elke dag opent zich een of enkele, waardoor de bloei erg lang duurt.

Wij verkopen zaden van de Grote Teunisbloem (Oenothera lamarckiana) met gele bloemen. Hier kan je de zaden bestellen. Je kan ook in 1x een zak van 500 gram bestellen. De grote teunisbloem (Oenothera lamarckiana) heet in het Engels Evening Primrose. Hij wordt maximaal 120 cm hoog, vaak tussen de 60 en 120 cm.

Zaaiplaats van grote teunisbloem

De Grote Teunisbloem is niet kieskeurig wat grond betreft. Je kan hem zaaien op een plek in de volle zon of halfschaduw. Voedingsrijke grond is goed, maar wat minder rijke grond werkt ook. De beste grond is zure zandgrond. Op een veld in de zon staat deze plant erg mooi. Je kan teunisbloemen ook in een grote bloembak of in de border zaaien.

Zaai de grote teunisbloem tussen mei en juli in de volle grond. Als je de plant in een kas of in huis wilt opkweken dan kan je al in februari beginnen. Plant de plant in mei over naar buiten, als je gelukt hebt zal de plant dan zelfs dat jaar nog bloeien.

Grote teunisbloem close up en in bloei
Grote teunisbloem close up en in bloei

Wanneer bloeit de teunisbloem?

De Grote Teunisbloem is een tweejarige plant, dit betekend dat je hem in jaar 1 zaait en hij pas in jaar 2 bloeit. Hij bloeit dan wel mooi vroeg in het seizoen, vanaf mei. En in het eerste jaar hoef je er niet vroeg bij te zijn om te zaaien. In het eerste jaar groeit het zaadje uit tot plant en slaat energie op in het wortelstelsel. In de winter sterven de delen boven de grond af maar overleefd de wortel. In het jaar erna groeit uit de wortel opnieuw een plant, deze zal snel gaan bloeien en zal dat jaar ook zaden maken.

Hoe zaai ik de zaden?

De zaden van de grote teunisbloem zijn erg klein. Er zitten wel 2800 zaden in 1 gram. Zorg ervoor dat je daarom niet teveel zaden per vierkante meter uitstrooit. Dan hebben ze last van elkaar en komen er minder planten tot bloei. Je krijgt nog steeds een mooi resultaat, maar het is zonde van de zaden die voor niets gezaaid zijn. Omdat de zaden zo klein zijn, kan je ze niet makkelijk per stuk zaaien. Meng daarom de zaden met wit zand, zo kan je een verdunning maken en heb je toch iets om vast te pakken om te zaaien. Het witte zand steekt ook mooi af tegen zwarte grond, zodat je al kan zien waar gestrooid is. Ik raad aan om 1 zakje zaden te gebruiken voor 35 vierkante meter tuin. Je kan het ook nog dunner uitzaaien.

Zo kan je grote teunisbloem zaaien:

  1. Ploeg of schoffel grond in de tuin om, zorg dat er geen andere planten meer groeien
  2. Strooi de zaden uit over de grond (eventueel vermengt met wit zand, niet teveel zaden per vierkante meter uitstrooien)
  3. Dek de grond niet af, maar stamp of rol de zaden iets dieper de grond in.
Teunisbloem in bloei
Teunisbloem in bloei