Stokrozen zaaien

Stokrozen (Alcea rosea) zijn prachtige planten voor in de tuin. Ze doen het heel goed langs een muur of schutting en krijgen veel prachtige grote bloemen. De plant zelf is lang en dun en wordt ongeveer 120 tot 200 cm hoog. De bloemen zitten in rijen dicht bij de stam en komen voor in allerlei kleuren. Bijvoorbeeld roze, rood, geel, donkerpaars of zacht oranje. De bekendste zijn de enkelvoudige bloemen, maar er bestaan ook stokrozen met roos-achtige dubbele bloemen.

De bloeiperiode is lang, waardoor je heel lang kan genieten van stokrozen. De plant komt ook elk jaar terug als de omstandigheden goed zijn.

Prachtige dubbelbloemige stokroosbloemen

De beste plek voor stokrozen in de tuin

Stokrozen zijn gevoelig voor wind, dus kies een plek langs een muur of schutting waar de wind geen vat kan krijgen op hun lange dunne stengels. Stokrozen doen het goed op grond dat niet te nat blijft, grond met een goede afwatering is dus van belang. Een zonnige plek is het beste voor stokrozen.

Wanneer bloeien stokrozen?

Stokrozen worden al lang gekweekt, waardoor er verschillende varianten zijn. Zo zijn er eenjarige varianten (die bloeien in het jaar van zaaien) en tweejarige varianten.

Tweejarige stokrozen zullen in het jaar van zaaien nog niet bloeien. Dat eerste seizoen zullen ze alleen maar groeien. In de winter sterft de plant boven de grond af, maar de wortels leven door. In de lente erna zal de plant weer uitlopen en gaan bloeien. Daarna zal de plant steeds opnieuw inde lente bloeien. Het mooie is dat je de plant nog mag zaaien in juni of juli, best laat in het seizoen. Dit geeft hem genoeg tijd om te groeien in het eerste jaar.

gele stokroos, dubbelbloemig
Witte dubbelbloemige stokrozen

Wanneer mag je stokrozen zaaien?

Eenjarige stokrozen moet je zaaien in half april of mei om hem genoeg tijd te geven om te kunnen bloeien in juli en augustus. De plant zal blad maken en een stengel met bloeien, gelijk al in het eerste jaar.

Tweejarige stokrozen mag je zaaien in mei, juni of juli. De zaden zullen kiemen en uitgroeien tot kleine planten met veel bladeren. De plant zal dit jaar nog niet bloeien. Ook is de lange stengel er nog niet, de plant blijft dus vrij laag. In de winter sterft het gedeelte boven de grond af. De lente erna zal de stokroos uitgroeien tot een hoge plant en zal gaan bloeien met veel bloemen.

Zaaienen verzorging van stokrozen

Zaai stokrozen zaden in de volle grond langs een muur of schutting. Dit geeft wat beschutting tegen de wind. Je mag de zaden afdekken met wat aarde, ongeveer 1 cm. Een beetje water erbij is goed. In principe hoef je ze daarna geen water meer te geven, tenzij het extreem droog weer is.

Je hoeft stokrozen niet echt te verzorgen, maar als je wilt kan je ze ondersteunen met een lange stok. Bind de stengel losjes vast aan de stok zodat de plant er steun aan heeft. Dit beschermd de stokroos tegen omwaaien. Ook beschermt het de stokroos tegen ombuigen, dit kan nog wel eens gebeuren als de plant rijkelijk bloeit of zaden aan het aanmaken is.

dubbelbloemige stokroos

Zaden van stokrozen verzamelen

Al tijdens de bloei begint de stokroos met zaden maken. Elke uitgebloeide bloem wordt een zaaddoosje. Als de zaden ontwikkeld zijn opent het zaaddoosje zich en vallen de zaden op de grond. Je kan de zaden ook zelf verzamelen en weer uitzaaien.

Stokrozen zaden kopen

Wij verkopen ook stokrozenzaden in onze webwinkel. Wij hebben de dubbelbloemige tweejarige stokroos kleurenmix, de zwarte tweejarige stokroos, de enkelbloemige stokroos tweejarig en de eenjarige stokroos kleurenmix.

Zwarte stokroos