Stokrozen (Alcea rosea) zijn prachtige planten voor in de tuin. Ze doen het heel goed langs een muur of schutting en krijgen veel prachtige grote bloemen. De plant zelf is lang en dun en wordt ongeveer 120 tot 200 cm hoog. De bloemen zitten in rijen dicht bij de stam en komen voor in allerlei kleuren. Bijvoorbeeld roze, rood, geel, donkerpaars of zacht oranje.

De bloeiperiode is lang, waardoor je heel lang kan genieten van stokrozen. De plant komt ook elk jaar terug als de omstandigheden goed zijn.

stokrozen zaden
Rozen stokrozen

De beste plek voor stokrozen in de tuin

Stokrozen zijn gevoelig voor wind, dus kies een plek langs een muur of schutting waar de wind geen vat kan krijgen op hun lange dunne stengels. Stokrozen doen het goed op grond dat niet te nat blijft, grond met een goede afwatering is dus van belang. Een zonnige plek is het beste voor stokrozen.

Stokrozen in bloei

Zaaiperiode en verzorging van stokrozen

Zaai stokrozen zaden in de volle grond in juni tot begin september. Je mag de zaden afdekken met wat aarde. De zaden zullen kiemen en uitgroeien tot kleine planten met veel bladeren. De plant zal dit jaar nog niet bloeien. Ook is de lange stengel er nog niet, de plant blijft dus vrij laag. In de winter sterft het gedeelte boven de grond af. De lente erna zal de stokroos uitgroeien tot een hoge plant en zal gaan bloeien met veel bloemen.

Je hoeft stokrozen niet echt te verzorgen, maar als je wilt kan je ze ondersteunen met een lange stok. Bind de stengel losjes vast aan de stok zodat de plant er steun aan heeft. Dit beschermd de stokroos tegen omwaaien. Ook beschermt het de stokroos tegen ombuigen, dit kan nog wel eens gebeuren als de plant rijkelijk bloeit of zaden aan het aanmaken is.

Wanneer bloeien stokrozen?

Stokrozen zijn tweejarige planten, want betekend dat ze in het jaar van zaaien nog niet zullen bloeien. Dat eerste seizoen zullen ze alleen maar groeien. In de winter sterft de plant boven de grond af, maar de wortels leven door. In de lente erna zal de plant weer uitlopen en gaan bloeien. Daarna zal de plant steeds opnieuw inde lente bloeien.

Al tijdens de bloei begint de stokroos met zaden maken. Elke uitgebloeide bloem wordt een zaaddoosje. Als de zaden ontwikkeld zijn opent het zaaddoosje zich en vallen de zaden op de grond. Je kan de zaden ook zelf verzamelen en weer uitzaaien.

Stokrozen zaden kopen

Wij verkopen ook stokrozen zaden in onze webwinkel. Bekijk hier stokrozenzaden te koop.

Stokroos, dieprode bloem