Koriander kweken

Koriander kan je eten als zaadjes en als blaadjes. Bij ons kan je kleine zakjes zaden kopen of 250 gram korianderzaden kopen om te zaaien en vervolgens zelf de blaadjes te oogsten. Het is ook een leuke plant voor in de tuin, als je het niet oogst zal het bloeien met witte bloempjes en trekt het nuttige insecten aan zoals bijen.

Koriander is te kweken in potten, bloembakken en gewoon in de tuin.

Koriander plantjes in verhoogde kweekbak

Koriander in potten zaaien

Je kan koriander het beste zaaien in potjes. Je kan deze dan buiten zetten of in de vensterbank. In de vensterbank kan je het hele jaar door zaaien. In de tuin kan je de potjes plaatsen vanaf april totdat het weer koud wordt in de herfst.

  • Kies voor een potje met gaatjes onderin. Plaats hem op een schotel.
  • Vul een potje met potgrond, minimaal 15 cm diep.
  • Maak met je vinger gaatje van 1 cm diep in de grond
  • Laat drie zaadjes in het gaatje vallen
  • Zaai op een afstand van 3 cm nog meer zaden, in een potje van 10 cm doorsnede zou je ongeveer 6 groepjes zaden kunnen inzaaien
Geoogst korianderblad

Behandeling van de koriander plantjes

Plaats de potjes op een lichte plek, maar direct fel zonlicht is al gauw te fel. In de vensterbank kan goed als de zon er in de ochtend of een deel van de dag op staat. In de winter is de zon veel minder sterk dus dan mag er best langer zonlicht op de potjes schijnen.

Geef de plantjes dagelijks water. Het overtollige water loopt uit de potjes in de schotel waardoor de koriander niet te nat blijft.

Oogsten van korianderblad

Oogst de koriander na ongeveer 3 weken of wanneer je de plant groot genoeg vindt. Knip de plantjes af met een schaar. Was ze heel goed voordat je ze eet, vooral als je ze buiten hebt opgekweekt.

Recepten met koriander

Koriander is heel lekker op Mexicaanse wraps, in de soep en in heel veel aziatische maaltijden. Stoof of bak het blad niet mee, dan verliest het zijn smaak.

Je kan ook de wortels van koriander oogsten en gebruiken in curry’s.

Koriander voor vlinders en bijen

Als je koriander in de tuin zaait en niet oogst als het jong is, zal het gaan bloeien. Het krijgt dan kleine witte bloempjes. Bijen en vlinders bezoeken deze bloemen om nectar te maken. Het ziet er ook nog eens leuk uit! Het oudere blad is niet zo lekker om te oogsten. Je kan wel zaden oogsten om die te gebruiken als specerij ketoembar.

Koriander bestellen

Je kan bij ons zaden van koriander bestellen, ze zijn speciaal gekweekt om te zaaien en het blad daarvan te oogsten. Deze korianderzaden zijn niet bedoeld om zo op te eten, maar alleen om mee te kweken, omdat wij geen voedingsmiddelen verkopen. Bestel ze hier.