Klavers zaaien

Klavers (Trifolium) zijn hele nuttige en vaak ook mooie planten. Van de meeste soorten zijn de bloemen niet heel opvallend, maar wel talrijk en nuttig voor hommels en bijen. Klavers hebben de bijzondere eigenschap dat ze zelf in hun wortels stikstof kunnen vastleggen uit de lucht. Ze schakelen hier bacterien voor in en gebruiken de stikstof als hun eigen bemesting. Daardoor kunnen ze op stikstofarme grond goed groeien. Door klavers na de groei in de grond te brengen komt de stikstof op natuurlijke wijze ook in de grond.

Inheemse klaversoorten

De bekendste klaver is de witte klaver (Trifolium repens), dit is een soort die van oorsprong ook in Nederland voorkomt. Een ander inheems klaversoort is de citroengele honingklaver.

Witte klaver
Honingklaver

Uitheemse klaversoorten

Deze soorten komen niet van nature voor in Nederland, maar kunnen hier wel heel goed gedijen en groeien. Rode klaver (Trifolium pratense) is zelfs vrijwel helemaal ingeburgerd, maar heeft soms nog last van strenge winters. Rode klaver komt oorspronkelijk uit Europa. Incarnaatklaver komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Er zijn natuurlijk veel meer klaversoorten in de wereld dan deze twee soorten, maar deze zijn het meest bekend.

Rode klaver (Trifolium pratense)
Incarnaatklaver

Klavers en gras

Klaver en gras doet het enorm goed samen, voornamelijk witte klaver of rode klaver en gras. Klavers zijn een welkome toevoeging voor gras, omdat klavers veel langere wortels hebben dan gras en zo bij droogte nog steeds voldoende water krijgen. Net als gras kan klaver ook prima tegen gemaaid worden of begraasd worden. Voor vee is klaver een verrijking van hun dieet omdat het veel eiwit, fosfor en calcium bevat. Verder is klaver een groenbemester omdat het stikstof vanuit de lucht in de grond brengt. Bijen en hommels vliegen ook af en aan op klaverbloemen, het geeft goede nectar en bloeit van vroeg tot laat in het jaar.

Klavers zaaien

Elk soort heeft zijn eigen eisen, lees daarom per soort hoe je het kan zaaien:

Via die linkjes kunnen de zaden ook besteld worden. Van de rode, witte en incarnaatklaver zijn ook grootverpakkingen beschikbaar.