Klavers zijn hele nuttige en vaak ook mooie planten. Van de meeste soorten zijn de bloemen niet heel opvallend, maar wel talrijk en nuttig voor hommels en bijen. Klavers hebben de bijzondere eigenschap dat ze zelf in hun wortels stikstof kunnen vastleggen uit de lucht. Ze schakelen hier bacteriën voor in en gebruiken de stikstof als hun eigen bemesting. Daardoor kunnen ze op stikstofarme grond goed groeien. Door klavers na de groei in de grond te brengen komt de stikstof op natuurlijke wijze ook in de grond.
Klavers zaaien
Voor alle klaversoorten geldt dat je alleen kan zaaien op kale grond. Haal dus gras en onkruid weg, spit de grond goed los zodat het luchtig wordt. Vervolgens kan je de zaden er in zaaien. Gebruik vooral niet teveel zaad per vierkante meter, je kan ongeveer 200 zaden per vierkante meter aanhouden. Omdat elk soort weer een ander aantal zaden per gram heeft, verschilt het aantal gram. Als je het lastig vindt om dun uit te zaaien, dan kan je de zaden mengen met wit zand. Als je dit vervolgens uitstrooit heb je meer om vast te pakken en komt er toch niet teveel zaad op de grond.
Druk de zaden na het zaaien de grond in met een wals of door erop te lopen. Eventueel kan bedekken met een halve centimeter aarde ook.
Nat houden is niet nodig na het zaaien, maar in droge periodes helpt dit wel erg met het kiemen en de groei van de jonge plantjes. Als je na het zaaien water geeft let er dan op dat de zaden niet wegspoelen. Een zachte straal is dus het beste.
Inheemse klaversoorten
De bekendste klaver is de witte klaver (Trifolium repens), dit is een soort die van oorsprong ook in Nederland voorkomt. Een ander inheems klaversoort is de citroengele honingklaver. Verder hebben wij ook de inheemse rolklaver Lotus corniculatus en de inheemse hopklaver in het assortiment.
Uitheemse klaversoorten
Deze soorten komen niet van nature voor in Nederland, maar kunnen hier wel heel goed gedijen en groeien. Rode klaver (Trifolium pratense) is zelfs vrijwel helemaal ingeburgerd, maar heeft soms nog last van strenge winters. Rode klaver komt oorspronkelijk uit Europa. Incarnaatklaver komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Perzische klaver is ook een mooi soort uitheemse klaver die veel wordt gezaaid. Er zijn natuurlijk veel meer klaversoorten in de wereld dan deze drie soorten, maar deze zijn het meest bekend.
Klavers en gras
Klaver en gras doet het enorm goed samen, voornamelijk witte klaver, hopklaver of rode klaver. Klavers zijn een welkome toevoeging voor een grasveld, omdat klavers veel langere wortels hebben dan gras en zo bij droogte nog steeds voldoende water krijgen. Net als gras kan klaver ook prima tegen gemaaid worden of begraasd worden. Voor vee is klaver een verrijking van hun dieet omdat het veel eiwit, fosfor en calcium bevat. Verder is klaver een groenbemester omdat het stikstof vanuit de lucht in de grond brengt. Bijen en hommels vliegen ook af en aan op klaverbloemen, het geeft goede nectar en bloeit van vroeg tot laat in het jaar.
Klavers zaaien
Elk soort heeft zijn eigen eisen, lees daarom per soort hoe je het kan zaaien:
Via die linkjes kunnen de zaden ook besteld worden. Van de rode klaver, witte klaver, honingklaver, rolklaver en incarnaatklaver zijn ook grootverpakkingen beschikbaar.