De kokardebloem bloeit met grote bloemen in rood-oranje en geel. De bloem is van binnen oranje en loopt door naar geel. Echt een prachtig zicht. Het houdt zich ook erg goed als snijbloem. Kokardebloem doet het geweldig in een stukje van de border. Wel heb je wat geduld nodig, want dit soort is een overblijvende plant. Dit betekent dat het eerste jaar nog geen bloem te zien is, maar de jaren erna wel.
De Latijnse naam is Gaillardia aristata.
Hoe ziet de kokardebloem er uit?
De bloem is groot en komt voor in verschillende patronen van geel en rood-oranje. De tippen van de kroonbladeren zijn geel. Het hartje lijkt een beetje pluizig of stekelig.
De bladeren zijn langwerpig en niet zo opvallend, ze geuren en zijn een beetje grijsachtig en met lichte beharing. De bloemen steken erboven uit. De plant wordt ongeveer 60 cm hoog.
Waar kan je kokardebloem het beste zaaien?
Kokardebloemen houden van zon. Kies dus een plekje om te zaaien in de volle zon, dit kan in de border, op een veldje of in een grote bloembak. Het type grond maakt niet zoveel uit.
Zaaiperiode: mei tot en met midden september.
Bloeiperiode: juli tot september, elk jaar vanaf het jaar na zaaien
Soort grond: Van weinig belang, niet te nat.
Standplaats: Volle zon of halfschaduw, liefst volle zon.
Vorst: Kokardebloem is winterhard.
Hoe zaai ik kokardebloem?
Je kan eerst in een zaaibedje zaaien van mei tot juli en de jonge plantjes vervolgens in oktober om hun vaste plek zetten. Maar je kan ze ook direct op de plek van bestemming zaaien.
Kies een stukje grond in de volle zon en spit het om. Er mag niks anders meer groeien. Zaai de zaden met ongeveer 15 cm tussenruimte uit. Druk ze niet in de grond. Bedek de zaden niet bij het zaaien, het is een lichtkiemer. Druk ze alleen een beetje aan tegen het wegwaaien. De zaadjes zijn licht en pluizig dus waaien makkelijk weg. Zorg voor wat extra water tijdens het zaaien. Bij extreme droogte kan je zo nu en dan water geven, maar in principe kan dit soort goed tegen wat droogte.
Dun later eventueel de planten verder uit, een onderlinge afstand van 30 cm is het beste. Als ze dichter op elkaar staan blijven de planten en bloemen kleiner. Je kan het teveel aan jonge planten uitgraven en ergens anders opnieuw planten, kokardebloem kan daar goed tegen.
Extra tips voor kokardebloemen in de tuin
- Snij regelmatig wat bloemen weg, dit ontlast de plant
- Zaaien in een bloembak of bloempot kan ook goed
- Dit soort heeft hele lichte pluizige zaadjes ( 340 zaden/1 gram).
- Bijen, hommels en vlinders houden van de bloemen
- Een leuke plant voor verwildering
- De plant bloeit elk jaar opnieuw. Na een aantal jaar sterft hij.
Kokardebloemzaden bestellen
Bestel bij ons zaden van de kokardebloem (Gaillardia aristata). Bekijk ze hier.