Damastbloem

De Damastbloem (Hesperis matronalis) is een langbloeiende plant met prachtige hoog opstaande bloemen. De bloemen ruiken ‘s avonds heerlijk! Het is een tweejarig soort.

Van nature is dit soort te vinden in bergbossen en langs riviertjes in Zuidoost Europa, Centraal-Azië, het Kaukasusgebergte, Turkije en zelfs Siberië. Het soort behoort tot de kruisbloemenfamilie. Dit soort is een waardplant (voeding) voor verschillende soorten rupsen, bijvoorbeeld het oranjetipje en klein koolwitje. Ook motten zoals het Gemarmerd koolmotje liggen hun eitjes op deze plant. Als de damastbloem bloeit dan komen daar ook vlinders en andere bestuivers op af.

Damastbloem

Grootte en kleur

De bloemen van onze versie damastbloem zijn krachtig lila-paars / violet. Dit soort wordt zo’n 80 cm hoog. De bladeren zijn lancetvorming en een beetje harig. Het eerste jaar verschijnt alleen een roset van bladeren op de grond, de bloei gebeurt pas het jaar erna.

damastbloemen in bloei in mei

Zaaien van de damastbloem

Zaaien van de damastbloem mag tussen mei en half juli. De plant zal dan het eerste seizoen alleen blad vormen. In de winter sterft dit af. Het jaar erna komt de plant terug en bloeit hij vanaf april of mei tot juli.

Zaai damastbloemen op een vochtig stukje grond in een halfbeschaduwde plek. Volle zon is niet goed voor Hesperis matronalis, zij doet het beter in de schaduw of halfschaduw.

Bloei verlengen

Als je nog een jaar langer wilt genieten van de damastbloem kan je de bloemen afknippen na de bloei. De plant blijft dan over als vaste plant en zal het jaar erna weer bloeien. Als je liever zaden wilt verzamelen dan kan je de uitgebloeide bloemen laten zitten en later de zaden verzamelen. De ouderplant komt dan (waarschijnlijk) niet meer terug in het volgende voorjaar.

Damastbloem zaden kopen

Je kan bij ons zaden van de damastbloem hier kopen in kleine zakjes. We hebben ook zakken van een halve kilo als je voordelig een groot stuk wilt inzaaien.

Violet damastbloem