Muurbloem zaaien

Een rij knaloranje bloemen langs een muur of in een perkje: de muurbloem. De Latijnse naam van dit mooie soort is Erysimum allioni. Een ander soort muurbloem die er erg op lijkt is het soort dat oorspronkelijk ook in Nederland voorkomt met de Latijnse naam Erysimum cheiri. Ooit viel de plant onder een ander genus en heette hij Cheiranthus cheiri.

Wij verkopen zaden van de Siberische muurbloem met de Latijnse naam Erysimum allioni Bekijk deze variant in de webwinkel.

Muurbloem in bloei

Hoe zit een muurbloem er uit?

Een muurbloem is een plant die zo’n 40 cm hoog wordt. Hij krijgt veel oranje bloemen die in trossen op lange stelen bloeien. Het soort behoort tot de familie van de kruisbloemigen. De bloemen hebben 4 kroonbladeren. Er zijn varianten met gele, dieporanje en licht oranje bloemen. Wij verkopen zaden van de variant met diep oranje bloemen.

Muurbloem tussen andere bloemen

Wanneer kan ik muurbloemen zaaien?

De beste zaaitijd is juni of juli in de volle grond. Achter glas opkweken, bijvoorbeeld in een kas of in de vensterbank, kan in maart, april of mei. Ze kunnen dan dus al wat eerder groeien en zullen dan ook eerder bloeien. Ongeveer midden april of mei kunnen de jonge plantjes naar de volle grond in de tuin. Een muurbloem is eenjarig als je hem op tijd zaait onder glas, maar tweejarig als je wat later bent. Eenjarig betekent dat hij zal bloeien in hetzelfde jaar dat hij gezaaid wordt. Hij sterft niet na een jaar.

Muurbloem bloeit in juli – augustus en vaak voor lange tijd. Als je de plant tweejarig opkweekt begint de bloei al in april, mei of juni en gaat ook een poos door.

Wat is de beste plek voor een muurbloem?

Kies een plek uit met veel zonlicht. Ze verdragen een plekje in de halfschaduw ook. Het hoeft niet langs een muur te zijn, want ook in de border of op een veld doet de muurbloem het uitstekend. Muurbloemen houden wel van een vochtige bodem, maar niet zo van heel veel stilstaande nattigheid.

Close up van een muurbloem met bij

Komen muurbloemen elk jaar terug?

Als de plant succesvol bloeit kan je de zaden opvangen en later weer uitzaaien. Ook overleven de wortels van muurbloemen de winter en zullen dan het jaar erna ook weer uitlopen, vooral als de plant nog niet gebloeid heeft.

Een muurbloem is goed winterhard en kan dus tegen strenge winters.

Muurbloem zaden kopen

In de webwinkel verkopen wij zaden van de muurbloem. Bestel ze hier.