Veel mensen vragen zich af wat er bedoeld wordt met eenjarige en tweejarige planten. Is dat hoe lang je plezier zal hebben van de bloemen? Nee hoor, er wordt mee aangeduid hoe snel je bloemen zal zien.
Wat zijn eenjarige planten?
Eenjarige planten bloeien binnen het jaar dat ze gezaaid zijn. Zaai je bijvoorbeeld zaadjes van een eenjarige plant in maart, dan zal deze in juni of juli ongeveer gaan bloeien. Wanneer je het beste kan zaaien en wanneer de bloei dan begint ligt aan het soort plant. Maar altijd als er eenjarig bij het soort staat, is het zaaien en het bloeien dus in hetzelfde jaar.
Als je heel laat gaat zaaien, bijvoorbeeld in augustus of in de herfst, dan heeft een eenjarige plant niet meer genoeg tijd om te bloeien. De zaden zullen bij het zaaien in de late herfst wachten met kiemen en dat pas de eerstvolgende lente doen. Je ziet dan ook het voorjaar erna pas bloemen.
In de natuur zijn eenjarige bloemen echte pionierssoorten. Zodra er ergens een lege kale plek in de natuur komt, zijn de eenjarige bloemen er als eerste bij. Zij vullen de plek op en bloeien zo snel mogelijk, zodat er ook snel nieuwe zaden gemaakt worden. Op den duur raken zij hun plek kwijt aan meerjarige soorten en uiteindelijk aan struiken en bomen. Als je de natuur in Nederland haar gang laat gaan wordt het uiteindelijk een bos.
Het hoeft niet zo te zijn dat je na 1 jaar de eenjarige planten niet meer zal zien bloeien. Soms overleefd de plant de winter en bloeit gewoon nog een keer. Soms overleven de nieuw aangemaakte zaden en bloeien het jaar erop.
Wat zijn tweejarige planten?
Dan mag het ook duidelijk zijn wat tweejarige planten zijn: deze planten hebben eerst een groeiseizoen nodig en zullen dan de volgende lente pas bloeien. Het voordeel is dat ze vaak bij de eerste bloemen van de lente horen. Ze hebben zich namelijk al gevestigd en hoeven niet meer te kiemen. Daarom bloeien ze vroeger in het seizoen dan de eenjarige planten.
Tweejarige planten kan je vaak zaaien in mei, juni of juli. Ze zullen dan kiemen en groeien, maar niet bloeien. In de herfst sterven de bladeren af, maar de wortel leeft door. In de daarop volgende lente loopt die wortel weer uit met nieuw blad en zal dat jaar wel bloeien geven. Na de bloei hoeft de plant ook niet af te sterven, het voorjaar erna kan hij hetzelfde trucje opnieuw doen en weer gaan bloeien.
Meerjarige planten / vaste planten
Naast eenjarige en tweejarige planten zijn er ook meerjarige planten. Deze worden ook wel vaste planten of overblijvende planten genoemd. Deze bloeien jaar na jaar, totdat ze te oud worden. Wanneer ‘te oud’ is verschilt enorm per soort, struiken en bomen leven natuurlijk veel langer dan kleine kruidachtige planten. Het eerste jaar bloeien ze meestal niet. Ze zijn dan groen, vaak blijven ze laag, in de winter sterft de bovenkant meestal af maar de wortels overwinteren om het jaar erna weer uit te lopen.
Bekende eenjarige plantensoorten
De meeste weidebloemen zijn eenjarige planten. Hun levenscyclus wordt gekenmerkt tot snel groeien, snel bloeien en snel weer zaden aanmaken. Ze doen het vaak goed als pioniersplant, oftewel de eerste plant op een nieuwe plek. Later kunnen ze verdrongen worden door soorten die langzamer groeien en zich langzamer vestigen, maar die wel sterker zijn als ze ergens eenmaal gevestigd zijn.
Bekende eenjarige bloemensoorten zijn:
- Klaproos (Papaver rhoeas)
- Korenbloem
- Kooltje vuur
- Eenjarige lupine
- Zonnebloemen
- Slaapmutsje
- Goudsbloemen
- Cosmea
- Kamille
- Chinees vergeet-mij-nietje
- Slaapbol
- Bijenvoer
- Gele mosterd
- Gipskruid
- Zinnia
- Eenjarige stokroos
De zaden van deze eenjarige soorten en van meer eenjarigen zijn te vinden in de webshop: eenjarige soorten.
Bekende tweejarige en meerjarige plantensoorten
Er zijn ook heel veel bekende tweejarige planten, onder andere:
- Judaspenning
- Vergeet-mij-nietjes
- Stokrozen
- Damastbloem
- Margriet
- Grote teunisbloem
- Akelei
- Duizendschoon
- Vingerhoedskruid
- Kokardebloem
- Lavendel
- Vaste lupine
- Honingklaver
Zaden van deze en meer tweejarige soorten zijn te vinden in de webshop: tweejarige soorten. Bekijk hier de meerjarige soorten.
Tweejarige planten sneller laten bloeien
Als je echt graag wilt, kan je sommige tweejarige planten toch nog binnen een jaar laten bloeien. Je moet dan vroeg beginnen met zaaien in een kas of in een kweekbak op de vensterbank. De zaden kiemen dan bijvoorbeeld al in begin februari, wanneer het buiten eigenlijk nog te koud is. De kiemplantjes krijgen extra licht en warmte in de kas, waardoor ze toch kunnen groeien. Als het eenmaal lente is kunnen ze overgeplaatst worden naar de tuin, waar ze verder zullen groeien. Omdat ze een voorsprong hebben in het groeiseizoen, kan het zijn dat ze toch overgaan op het ontwikkelen van bloemen in hetzelfde jaar dat ze gekiemd zijn.
Bij Judaspenning (Lunaria annua) is dit bijvoorbeeld een heel succesvolle methode. In een lange zomer met vroege lente kan het zelfs zijn dat deze plant zelf vanzelf nog zal bloeien in het jaar van zaaien.
Zelf hou ik meer van natuurlijk uitzaaien en niet van opkweken in kassen, waardoor ik liever een mix van eenjarige en tweejarige planten in mijn tuin zaai. Dan heb ik direct bloemen in de zomer van de eenjarigen, maar toch ook vroeg in het voorjaar alweer bloemen van de tweejarigen. Zo heb je een maximale tijd met bloemen in de tuin!
Bloemenmengsels eenjarig / meerjarig
Wij verkopen de volgende eenjarige mengsels:
Wij hebben de volgende meerjarige mengsels:
Onze andere mengsels bevatten eenjarige én meerjarige soorten.