Bolderik zaaien

Bolderik is een plant die vroeger veel voorkwam in Nederland. Met zijn roze bloemen sierde hij de akkers met rogge. Het was een veelvoorkomend akkeronkruid, net als de korenbloem en klaproos. Inmiddels is de bolderik een bedreigd soort in het wild in Nederland. Bijen, hommels en andere bestuivers zijn dol op de bloemen van de bolderik.

De Latijnse naam van bolderik is Agrostemma githago. Hieronder lees je meer over de plant, het zaaien en wanneer je de bloemen kan zien.

Bolderik in bloei

Kenmerken van de bolderik

Bolderik groeit tot een hoogte van ongeveer 75 cm. De plant is weinig vertakt en bloeit met roze kelkvormige bloemen met een witte gradient in het midden. Er zitten kleine donkere stipjes op de kroonbladeren. Erg mooi om te zien. Bolderik is familie van de anjer.

Bolderik zaden en plantendelen zijn giftig bij opeten. Vroeger was dit een probleem, want de plant groeide tussen het graan. De zaden konden dan met de oogst vermengt worden en werden vermalen tot meel. Als mensen vervolgens teveel van dit meel aten kregen ze maag- en darmproblemen. Gelukkig is het voor de tuin geen probleem.

Bolderik

Zaaiperiode en bloeiperiode van bolderik

Zaai bolderik in april, mei of begin juni. De bloei is in juni, juli en augustus. Je kan ook in de zomer of herfst zaaien, dan zal de plant pas gaan bloeien in de lente daarop volgend.

Bolderik is eenjarig, dit betekend dat het zaaien en het bloeien in hetzelfde jaar gebeurd als je in de lente zaait. Na de bloei sterft de plant maar kan zich opnieuw uitzaaien door nieuwe zaden te maken. Deze overleven vorst prima en kunnen het jaar erna weer kiemen. Dat moet ook wel omdat bolderik van nature in Nederland voorkomt en het hier flink koud kan worden. Bolderik is een inheems soort.

Bolderik bloem met drie nog te openen knoppen van dezelfde plant

Bolderik zaden zaaien

Kies een goede plek uit voor de zaden van de bolderik. Gelukkig doet dit soort het goed op veel plekken. Bolderik houdt van zandgrond, kleigrond en löss. Maar ook in potgrond of tuinaarde doet de bolderik het. De beste plek is zonnig met vrij vochtige voedselrijke grond.

Zaai op een plek in de zon, gebruik niet teveel zaden per vierkante meter en dek de zaden af met 0,5 tot 1 cm grond. Als er teveel plantjes opkomen en ze elkaar in de weg gaan zitten kan je een deel weghalen om de rest meer ruimte te geven. In een veldje doet bolderik het heel goed tussen andere planten. Ook is het leuk langs een muurtje in de border. Bolderik kiemt snel onder invloed van warmte.

Bolderik bloem van dichtbij

Bolderik zaden bestellen

Bolderik zaden zijn bij ons te koop. Deze zaden zijn van de klassieke roze bolderik. Bekijk ze hier. Als je echt veel grond wilt inzaaien met bolderik zou je de zak van 500 gram ook kunnen kiezen.

Mengsels waar bolderik in zit

Wij verkopen ook zadenmengsels waar bolderik in voorkomt. Zo zit het in de Nederlandse akkeronkruiden mix en het akkeronkruid trio. Het komt ook voor in de weidebloemenmix.