Winterklaar maken van de tuin


laagblijvende weidebloemen

Met het verzetten van de klok naar wintertijd wordt het echt weer duidelijk: de herfst is in volle gang. Wind, regen en vallende blaadjes. Ook alle bloemen zijn inmiddels uitgebloeid, op een enkeling na. De natuur maakt zich klaar om in rust te gaan voor de winter.

Het is nu de tijd om zelf ook de tuin winterklaar te maken. Je kan de uitgebloeide bloemen verwijderen of omspitten. Je kan ook zelf zaden verzamelen uit de bloemen en ze drogen. Je kan ze dan gelijk opnieuw zaaien of in de lente uitzaaien.

De herfst is een goede tijd om te zaaien voor de volgende lente. De natuur doet het zelf ook op die manier: direct na de bloei vallen de zaden op de grond en gaan in rust. Pas in de lente kiemen zij. Je kan dus nu zaaien of in het begin van de lente. In beide gevallen heb je bloeiende bloemen vanaf april. Natuurlijk afhankelijk van het soort bloem dat je zaait, tweejarige planten doen er een jaar langer over om te bloeien.

Te doen na de bloei

Als je het afgelopen jaar bloemen hebt gezaaid, bijvoorbeeld de weidebloemenmix, zijn ze nu inmiddels wel uitgebloeid. Ze hebben hun zaden uitgestrooid op de grond rondom hen. De plant zelf sterft af als het een eenjarige plant is. De zaden nemen dan het stokje over van de moederplant. De zaden overwinteren in de grond en kiemen pas als de temperatuur weer goed is. Dan begint de cyclus weer opnieuw.

Als je volgend jaar ook weer bloemen wilt in het veld, kan je een paar dingen doen om daarmee te helpen. Je zou alle planten met een zeis of maaier kunnen maaien. Zo is het veld niet meer zo ruig en help je het natuurlijke proces van heropname van de plantendelen in de grond. Als je alleen eenjarige planten hebt, kan je de grond ook omploegen zodat de plantendelen in de grond komen en de zaden meer gemengd worden. Als je ook tweejarige planten hebt kan je dit beter niet doen, want deze planten overleven als wortelstelsel en lopen volgend jaar weer uit. Als je gaat ploegen verniel je de wortels.

Je kan vervolgens nu al zaaien voor komend jaar, of de grond braak laten liggen tot februari of maart 2018 en dan gaan zaaien. De zaden kiemen zodra het weer goed genoeg is.

laagblijvende weidebloemen
laagblijvende weidebloemen